30 April 2018

Sveriges smartaste ridhus – ett testlab i verklig miljö

( FOTO: Lotta Gyllensten )

Det är full fart på projekten inom Ridsportens Innovationer. Sveriges smartaste ridhus är nu uppkopplat och senare i år utses Årets Innovatör tillsammans med Hippson.

Ridsportens Innovationer är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Ridsportförbundet, Saab och hästsportens riksanläggningar – Ridskolan Strömsholm och Flyinge. ­­Målet är att öka innovationskraften inom svensk ridsport genom att samla, utvärdera och driva utveckling av innovativa produkter, metoder och tjänster som är till stor nytta för ridsportens aktiva.

– Nytt för i år är att vi startat upp vårt innovationskluster där även andra aktörer inom branschen ingår, berättar Kristina Berggren, en av två projektledare för Ridsportens Innovationer.

Årets innovatör inom ridsport

Bland annat startar man upp en innovationstävling som ska utse Årets Innovatör inom ridsporten.

– Vinsten i tävlingen är att det aktuella projektet eller individen får sex månaders stöd i utvecklingen av sin produkt/idé, med de resurser som finns tillgängliga inom ramen för Ridsportens Innovationer. Ett värde som uppgår till 50 000 kronor. Dessutom får vinnaren annonsutrymme i Hippsons kanaler till ett värde av 50 000 kronor, berättar Kristina Berggren.

Tävlingen startade den 9 mars och kommer att pågå fram till Sweden International Horse Show 2018, där fyra finalister gör upp om slutvinsten. Finalisterna kommer att utses kontinuerligt under året, den första publiceras redan i maj.

Sveriges smartaste ridhus

En annan nyhet är startskottet för Sveriges smartaste ridhus. Det handlar om att kunna testa innovationer inom ridsporten i verklig miljö.

– Det brukar annars vara en utmaning när man ska testa sportrelaterade produkter överlag, men nu ser vi till att ha tillgång till en mängd ryttare och hästar på olika nivåer som kan testa innovationer i verklig miljö, både på Flyinge och Strömsholm, säger Madeleine Malmsten, som också är projektledare för Ridsportens Innovationer med extra ansvar för Sveriges smartaste Ridhus.

Stora ridhuset i Flyinge uppkopplat

Härom veckan kopplades det stora ridhuset i Flyinge upp. Sensorer anslutna till en server som går under namnet Ada ska till en början mäta inomhusmiljö och närvaro i ridhuset. Förhoppningen är att bland annat hitta samband med under vilka förutsättningar hästar och ryttare presterar som bäst, men även hur hästen ska tränas ur ett hållbarhetsperspektiv.
Fler sensorer för olika typer av mätningar kommer att sättas in under året.

Öppen innovation

– All data vi samlar in finns sedan tillgänglig för nästkommande projekt. Ridhuset bygger på öppen innovation där data och testresultat delas med övriga som deltar i projektet, säger Madeleine Malmsten.

Om du har en innovationsidé som du vill testa i Sveriges smartaste ridhus. Gå in och anmäl ditt intresse här»

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

13 April 2018

Idas forskning gör att du lär känna hästen bättre

Smart textil kan hjälpa dig att få bättre koll på din hästs behov. Men ännu finns det inte många produkter på marknaden. Det hoppas forskaren Ida Hermanson ändra på.

– Jag har turen att kunna kombinera mitt allra största intresse med mitt jobb, säger Ida Hermanson.

Ida Hermansson började rida som 3-åring, inspirerad av sin sju år äldre syster Anna. Snart började hon tävla i dressyr och fälttävlan.

Ida Hermanson
Ida Hermanson.

– Jag har ridit i landslaget i både dressyr och fälttävlan. Men när jag var 21 år bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på studierna istället. Så jag tog en paus från hästarna i några år.

Studier i entreprenörskap och innovation ledde till doktorandprogrammet på Högskolan i Borås. Där hittade hon tillbaka till sin gamla kärlek: hästarna. För det Ida Hermanson har valt att forska om är smart textil inom ridsporten.

– Smart textil är ett textilt material eller produkt som kan interagera med sin omgivning. Till exempel mäta, känna av fukt och känna av tryck. Det finns en del produkter på marknaden, men inte så många, säger Ida Hermanson.

Stor potential för smart textil

Smart textil kan alltså hjälpa dig att få koll på din hästs behov. Men för att det ska bli verklighet måste företag som utvecklar produkter inom ridsport haka på. Och det är vad andra delen i Ida Hermansons forskningsprojekt handlar om. Första delen, som precis är avklarad, handlar om att prata med forskare och titta på hur smart textil utvecklas.

Nu är det dags att ta reda på hur företag inom ridsporten ser på smarta textilier och vilken marknadspotential de har. Ida Hermansson är säker på att potentialen är stor:

– Hästar kan ju inte berätta för oss hur utrustningen påverkar dem, men med smart textil möjliggör man det. Man kan till exempel mäta hur utrustningen trycker på hästen genom att lägga en smart textil under sadeln, säger Ida Hermanson.

Driver uppfödning av dressyrhästar

Vid sidan om doktorandstudierna driver hon en småskalig uppfödning av dressyrhästar hemma på gården i Skephult strax utanför Borås, tillsammans med mamma Britta och systern Anna.

När doktorandstudierna är avklarade hoppas hon fortsätta jobba med hästar, på ett eller annat sätt.

– Jag vill fortsätta forska. En annan dröm är att få arbeta med hästarna på heltid här på gården. Å andra sidan skulle det vara roligt att få jobba rent praktiskt med utveckling inom ridsporten också.

Ridsportens Innovationer “en fantastisk satsning”

Att Saab och Svenska Ridsportförbundets samarbetar i projektet Ridsportens Innovationer tycker Ida Hermanson är spännande.

– Jag tycker att det är en fantastisk satsning. Det visar också att det finns så mycket att göra inom ridsporten, just inom utvecklingen av teknik. Att man kan kombinera hästar och teknik fanns inte på kartan när jag började studera.

Innovationer inom ridsporten Ida Hermanson längtar efter:

  • “En produkt med tillhörande app som kan optimera ryttarens sits.”
  • “Ett smart bandage med markeringssystem. När man lindar hästens ben kan man då uppnå ett optimalt tryck för att förebygga skador.”
  • “En smart tygel som kan mäta kraften mellan ryttarens hand och hästens mun. Det är två studenter från Chalmers som gör sitt exjobb om detta just nu. Jag håller tummen att det kommer en produkt så småningom.”
  • ”En självgående skottkärra. Drömmen hade ju även varit om det även uppfanns en robot som kan mocka.”

 

Om du vill följa Ida Hermanson liv som forskare, hästuppfödare och hennes väg till Grand Prix kan du besöka hennes blogg eller följa henne på Instagram.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

19 March 2018

Hallå där Ida-Linn Lundholm!

Ida-Linn Lundholm är en av deltagarna i elitsatsande träningskonceptet Plantskolan. Den här veckan tar hon över Hästsmarts Instagramkonto, följ henne bakom kulisserna på hingstvisning!

Hur började ditt hästintresse? 

– Mitt intresse för hästar och ridning började när jag var fyra år gammal på en semester i Orlando. Vi skulle på safari och där fanns det möjlighet att rida, jag fick sitta framför en guide och sen dess har jag varit såld på hästar. Jag kommer inte från en hästfamlj över huvud taget men har alltid haft ett enormt stöd hemifrån att göra det jag älskar, följa mina drömmar och gå min egen väg. Jag har inte haft egna hästar utan ridit på ridskola, mitt fokus har varit att rida så många olika hästar som möjligt och bli duktig på att rida.

 

Vad innebär det att vara en del av Plantskolan?

Plantskolan och Knytkalaset är ett elitsatsande träningskoncept för ekipage med mål att prestera i den absoluta toppen. Konceptet har en obeskrivlig betydelse för oss ryttare. Det är ett fantastiskt sätt att utvecklas på på så många sätt, utöver sin egen träning ser man de andra i gruppen träna. Vi delar erfarenheter, bollar idéer, inspireras av och peppar varandra. Det skapar även en härlig gemenskap och sammanhållning oss ryttare emellan. Det är helt fantastiskt att Knytkalaset och Plantskolans sponsorer ger oss denna möjlighet, det är ovärderligt. Vi hoppas, vill och ska ge tillbaka allt vi bara kan i form av resultat på tävlingsbanorna och som förebilder inom sporten.

 

Vad kommer du att dela med dig av på Hästsmarts Instagramkonto? 

– Jag kommer att dela med mig av min vardag, som just denna vecka innefattar en hingstvisning på Strömsholm på onsdag och två dagar med hingstvisning på Tullstorp på lördag och söndag. Ni kommer att få en inblick i stort och smått, inte minst bakom kulisserna inför Tullstorps hingstvisning, det är en tillställning i hästväg kan jag lova!

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners