21 August 2017

Skallfraktur öppnade dörren till paradressyr

( FOTO: Svenska Ridsportförbundet )

Från orkeslös med spräckt huvud till tvåfaldig bronsmedaljör under Paralympics i Rio. Louise Etzner Jakobsson har gjort en livsavgörande resa.

– Förut var det jag som utbildade och tränade hästar. Sedan olyckan har det varit de som tagit hand om mig. Utan hästarna skulle jag aldrig vara där jag är i dag, säger Louise Etzner Jakobsson.

Skallfraktur och hjärnblödning

Det är den 5 augusti, 2011. Louise leder in sin häst i stallet, på familjens gård utanför Klintehamn på Gotland, när den plötsligt blir skrämd och trampar henne på foten. När Louise försöker komma loss kastas hon bakåt och slår huvudet i marken.

 

Louise Etzner Jakobsson och Zernard.
Louise Etzner Jakobsson och Zernard.

På sjukhuset konstateras skallfraktur och hjärnblödning. Efter några veckor får Louise komma hem igen, men måste vara stilla för att frakturen ska läka.

– Jag orkade ingenting och tappade all kondition och muskelstyrka. Det var jättejobbigt. Efter tre månader fick jag börja promenera med stavar och utöka med en minut om dagen.

Kunde inte trava

Ytterligare tre månader dröjde innan Louise hade tillåtelse att sätta sig på en häst igen. Skritt och galopp fungerade, men inte trav. Hon berättar att tvåtaktrörelsen dunkade som ett hjärnspett i huvudet och att det var omöjligt att koordinera vänster arm och ben. Men hon gav sig inte. Louise låste fast handen med ett handtag och fixerade benet med klisterspray.

– I dag går det jättemycket bättre att trava, men det är fortfarande det som är jobbigast. Jag måste jobba för att kunna sitta i traven, känna takten och bli ett med hästen.

 

Louise Eztner Jakobsson, Anita Johnsson och Felicia Grimmenhag är de tre ryttare som deltar i EM i paradressyr. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Kamp för acceptans

”Du är frisk om ett halvår”, sa läkaren. Men efter 1,5 år började Louise inse att hon aldrig skulle bli densamma.

– Kanske var det bra att läkaren sa så, så att jag inte grävde ner mig.

Vägen mot acceptans har gått genom olika faser. Först var Louise i chock. Sedan bestämde hon sig för att bli frisk och förnekade länge att kroppen inte var med på noterna. När hon slutade med det, blev hon deprimerad. Med hjälp av en psykolog lärde hon sig att acceptera sin begränsade energi och behovet av vila.
– Det tog två år att acceptera och det är fortfarande en resa. Jag jobbar samtidigt på att bli ännu bättre och tränar hjärnan för att orka mer och minnas bättre.

Börjar tävla igen

Efter lång övertalning lyckades en väninna övertala Louise att träna hennes häst Zernard. I dag tävlar Louise själv på den, i paradressyr. På Zernards rygg känner hon sig 100 procent trygg och närmast väntar ett EM för dem båda. Går allt som det ska tror hon på medalj, men den stora tävlingen pågår inom henne själv.

– Nummer ett är att vinna över mig själv och prestera så bra jag kan. Jag läser inte in mig på vilka som startar eller dömer. Inget sådant ska påverka mig, säger hon.

 

Läs mer: Ridsport ger funktionsnedsatta självförtroende»

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

19 August 2017

Här är Patrik Kittels ritualer innan tävling

Patrik Kittels ritualer innan tävling

  1. Titta på tv-serien Friends.
  2. Äta en bra frukost.
  3. Klä på mig en viss tid.
  4. Putsa stövlarna, hästskötaren Donald gör ett superjobb, men det är mera proceduren och att få tänka under tiden jag gör det.
  5. Ta på hörsnäcka och börjar tänka igenom framridningen.

Hästarnas ritualer:

  1. Fasta tider för mat och sova.
  2. Få komma in och kissa ordentlig i ren box så blåsan är tom när det är dags.
  3. Massagetäcke eller massage av hästskötare.
  4. Knoppa.
  5. Sadla och tränsa för att sedan tas till uppvärmning.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

18 August 2017

Följ med Nina Rademaekers på EM!

Förra veckan fick Hästsmarts följare på Instagram träffa dressyrryttaren Nina Rademaekers i hennes vardag. Nu kan vi stolt avslöja att Nina även tar er med på EM i Göteborg.

Hur var det att sköta Hästsmarts Instagramkonto förra veckan?

– Det var roligt att dela med mig ännu mer av min vardag med mina hästar och nå ut till nya följare! Jag hoppas att de som följde oss förra veckan kände att de fick se ännu mer av oss, de fick även ta del av lite tips på olika produkter som jag använder i stallet.

Hur känns det att vara en del av Hästsmarts EM-satsning?

– Det är otroligt roligt att få vara en del av detta! Jag ser så mycket fram emot att filma, fota och livesända direkt från EM, så att de som inte kan vara där på plats ändå får ta del av känslan och spänningen.

Vad kommer du att göra?

– Jag vill plocka ut godbitarna från hela EM och visa följarna allt som denna hästfest har att bjuda på. Mässan, ryttarna, hästarna, arrangemanget samt en och annan trendspaning kanske.

Vad tror du om Sveriges chanser i de olika grenarna?

– Jag tror att Sverige har goda chanser till att plocka hem medaljer. Det hade ju varit riktigt häftigt att få uppleva det på hemmaplan. Eftersom mitt hjärta brinner lite extra för dressyren så håller jag tummarna extra hårt för Tinne, Patrik, Therese och Rose.

Följ Nina under EM på Hästsmarts Instagram– och Youtube-konto.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners