19 July 2018

Saab Clinic med Knytkalaset och Plantskolan

Hur identifierar man ett blivande toppekipage i dressyr? Det var temat för den clinic som Saab presenterade under Falsterbo Horse show tillsammans med Knytkalaset och Plantskolan.

 

Skånes stora hästfest, Falsterbo Horse Show, har pågått mellan den 7 och 15 juli. Under fredagseftermiddagen den 13 juli presenterade Saab en clinic för publiken med Knytkalaset och Plantskolan. Alla tre tränare fanns på plats; Jan Brink, Kyra Kyrklund och Liane Wachtmeister. Tillsammas med ryttare från Knytkalaset och Plantskolan, Marina Mattsson, Ida-Linn Lundholm, Sofie Lexner och Ebba von Essen, delade de under en timma och 20 minuter med sig av sina erfarenheter.

 

”Träna gör man hemma, framridning är uppvärmning inför tävling där tränaren mest av allt skall vara en spegel åt ryttaren och vara ett mentalt stöd”, kommenterar Jan Brink.

 

Framridning nu och då

 

– Vi började med att visa på en 5-åring hur en framridning egentligen går till på en tävling eftersom många inte vet det. Det är också stor skillnad på hur det var förr och hur det ser ut idag, säger Jan Brink.
Det handlar bland annat om att göra ryttaren trygg inför starten och stärka självkänslan. Inte om att stressa upp eller försöka lära in något nytt.

 

”Alla behöver en tränare för teknisk kunskap och erfarenhet, som extra ögon, nya input till problemlösningar m.m. men det är en viktig del av tränarens roll att stärka ryttarens självkänsla och göra dom oberoende av sin tränare, då har man lyckats!”, pointerar Jan.

Demonstration av steglängder och gångarter

 

Efter framridning var det dags att demonstrera hur man kan förkorta stegen i galopp och ändra steglängder på en 6-åring, 8-åring och 9-åring samt hur mottagliga de är för träning, beroende på vilken steglängd man vill ha på sin häst.

– Vi brukar säga att en clinic inte ska gå perfekt, då blir det bara en uppvisning. Det är viktigt att visa för publiken att även elitryttare har sina problem och hur man jobbar med dem, därför hade vi med en del hästar där vi visste att det fanns en del att jobba med, säger Jan Brink.

 

Ett annat populärt inslag stod Kyra Kyrklund för precis innan Saab Nations Cup på lördagen. Då höll hon en Master clinic där hon red sitt eget sto Tiphany genom hela Grand Prix programmet för att visa publiken vilka svårigheter som fanns i programmet och hur man bäst förbereder och optimerar rörelserna i programmet utifrån hästens dagsform och känsla.

”Det är oerhört viktigt att kunna påverka steglängden för att utveckla hästens gångarter, för att tekniskt kunna göra de olika rörelserna och för att därefter öka kvalitéen på rörelserna”, säger Kyra.

Om Knytkalaset och Plantskolan:

 

Knytkalaset är en långsiktig elitsatsning för ryttare på hög nivå som grundades redan 1998. Knytkalasets plantskolor, som startade 2009, är till för att fånga upp talangfulla satsande ungdomar, Young Riders och unga seniorer. Målet är att kunna lyfta fram talangfulla ryttare och öka antalet ryttare på landslagsnivå. Tanken är också att man skall ha möjligheten att rekrytera någon av de mest lovande ryttarna från Plantskolorna till Knytkalaset.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

16 July 2018

Hallå där Marina Mattsson!

( FOTO: Tullstorp Dressage Stable )

Denna vecka kommer vi få följa Marina Mattsson på Hästsmarts Instagramkonto. Hon är Knytkalasmedlem och tävlar i U25 klasserna i Aachen.

 

Hej Marina!

 

Hur började ditt hästintresse?

Det var en självklarhet för mig att börja rida då jag växte upp på mina föräldrars hästgård med ridskola och inackorderingsstall. Jag fick min första ponny när jag var sex år och efter det fanns ingen återvändo.

 

Vad har du för framtidsdrömmar?

Mitt stora mål är att ta mig till OS, rida stora mästerskap och i framtiden tillhöra de bästa ryttarna i världen.

 

Vad kommer du att dela med dig av på Hästsmarts Instagramkonto?

Jag kommer att dela med mig av lite av varje som händer här i Aachen under tävlingsveckan. Självklart starterna men också vad som händer backstage och runt omkring.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

09 July 2018

Hallå där Sofie Lexner och Lina Dolk!

( FOTO: Från vänster: Sofie Lexner och Lina Dolk )

Den här veckan kommer vi få följa både Sofie Lexner och Lina Dolk på Hästsmarts Instagramkonto. Sofie är Knytkalasmedlem och tävlar både unghäst och Grand Prix i Falsterboveckan. Lina är plantskoleelev och tävlar i YR-J EM.

Hej Sofie!

Hur började ditt hästintresse?

Jag är uppvuxen i en riktig hästfamilj! Jag fick min första Shetlandsponny när jag var 5 år gammal och några år efter det så började jag med ponnygalopp. Redan från riktigt unga år så visste jag att det var hästar allt skulle kretsa kring.

Vad har du för framtidsdrömmar?

Mina drömmar är att jag ska kunna fortsätta utbilda och utveckla unga hästar till riktigt fina Grand Prix hästar som kan representera Sverige i kommande mästerskap.

Vad kommer du att dela med dig av på Hästsmarts Instagramkonto?

På Hästsmarts Instagramkonto så kommer ni kunna följa mig under hela veckan på Falsterbo Horse Show. Jag har tre hästar med mig, Inoraline som ska tävla i 5-års klassen, Disney som ska tävla i CDI3* och Fame som ska visa upp sig under Knytkalasets clinic. Det kommer komma inlägg från tävlingsstallen, lastbilslivet och såklart massor av inlägg på hästarna!

 

Hej Lina!

Hur började ditt hästintresse?

Mina två systrar hade varsin ponny, så det föll sig naturligt att jag följde med dem till stallet. Idag driver jag företaget Dolk Dressage där jag utbildar och tävlar hästar. Jag har tävlat internationellt sedan ponnytiden och älskar att träna och tävla tillsammans med hästarna. Tränar för Kristian Von Krusenstierna och Liane Wachtmeister

Vad har du för framtidsdrömmar?

Mina drömmar är att ha möjligheten att träna och tävla fina hästar även i framtiden, sedan drömmar man alltid om att en vacker dag bli så bra att man även är aktuell för seniorernas mästerskap.

Vad kommer du att dela med dig av på Hästsmarts Instagramkonto?

Jag kommer dela med mig ifrån Europa Mästerskapet för YR i Frankrike där jag tävlar tillsammans med hästen Languedoc.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners