22 August 2017

Hållbara Ryttare – så kan ryttarna hitta bästa balansen

Tack vare ökad medvetenhet om sin egen kropp kan en ryttare göra små förändringar i sitt rörelsemönster som leder till bättre resultat.

Sedan i februari i år arbetar sjukgymnasten Birthe Vogelius med kroppsanalyser av Sveriges 55 bästa dressyrryttare. Arbetet ryms inom projektet Hållbara Ryttare, som drivs gemensamt av Svenska Ridsportförbundet och Saab.

– Det är första gången som ryttarens fysiska förmåga sätts i fokus. Här får vi möjlighet att på ett noggrant sätt studera hur ryttarens beteende påverkar hästens biomekanik, säger Birthe Vogelius, som är specialist inom OMT-området (ortopedisk manuell terapi).

Huvudpositionen ett problem

Hennes studier visar att det är två kroppsdelar som ofta ställer till problem för ryttarna – axlarna och höfterna.

– Om inte axlarna befinner sig i optimal position blir det svårt för ryttaren att ge en tydlig signal till hästen. När det gäller höfterna så är det vanligt att ryttarna är för strama i sin muskulatur. Det gör att balansen blir sämre, säger Birthe Vogelius.

 

Stefan De Flon, Birthe Vogelius och Patrik Kittel.
Stefan De Flon från Saab, Birthe Vogelius och dressyrryttaren Patrik Kittel.

Dessutom är huvudpositionen ett vanligt problem. Många ryttare har svårt att fokusera rakt fram. Deras blick faller ofta nedåt – på hästens huvud – vilket leder till otydliga vikthjälper.

Tryckschabrak mäter ryttarens vikt

Som tur är finns det hjälp att få. Birthe Vogelius har utarbetat ett träningsprogram som ska ge ryttarna de rätta verktygen för att kunna rida i perfekt balans och öka sina prestationer. Övningarna innehåller mobilisering, manipulation och töjning av musklerna samt stabilisering och koordination.

I arbetet används också en del tekniska hjälpmedel, som till exempel tryckschabrak för att mäta ryttarens tyngd.

– Ofta räcker det med mindre justeringar för att få ryttarna att prestera betydligt bättre, säger Birthe Vogelius.

 

För fler avsnitt, besök Hästsmart på YouTube

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

22 August 2017

Är bete bra för hästar?

Varför ska hästar gå på bete och hur ställer man om inför vintern? Det och mycket mer pratar Linda Kjellberg, forskarstuderande på Ridskolan Strömsholm, om i Saabs monter på Heden.

Linda Kjellberg forskar sedan några år om hästars välfärd och beteende i en aktiv grupphästhållning (active stable). Hon arbetar också på Ridskolan Strömsholm som miljösamordnare. Där har hon varit i över 20 år, när hon anställdes ansvarade hon bland annat för utfodringen av de 160 hästar som fanns på anläggningen.

Senaste nytt inom utfodring av hästar

På onsdag förmiddag står hon på scenen i Saabs stora monter på Heden kl.11:30-12:30. Där kommer hon att prata om hästars bete och tar då bland annat upp frågor som om alla hästar kan gå på bete, hullbedömning, foderstat, risker och fördelar med bete.

– Jag kommer vända mig till vanliga hästägare och andra hästintresserade som vill veta mer om bete och utfodring av hästar, och också berätta om det senaste inom foder och vad hästar tycker om att äta, säger hon.

 

Se schemat för Saabs scen här»

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

22 August 2017

Ansvarsfull hästutbildning – från inridning till läromästare

Idag (tisdag) mellan klockan 15 och 16 får besökare i Saabs monter på Heden i Göteborg veta mer om ansvarsfull hästutbildning.

Då berättar två av ridsportens mest välmeriterade tränare; Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson och Jens Fredricson allt om hästutbildning, från inridning till läromästare.

Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson är till vardags lärare i hoppning på Flyinge och ansvarig för Beridarprogrammet samt affärsområdeschef för hästar och avel på Ridskolan Strömsholm och Flyinge. Hon är också medlem i landslagsledningen

Jens Fredricson, som också pratar om hur man vårdar talanger på fredag, är till vardags stallmästare och A-tränare på Ridskolan Strömsholm.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners