Tack vare ökad medvetenhet om sin egen kropp kan en ryttare göra små förändringar i sitt rörelsemönster som leder till bättre resultat.
Sedan i februari i år arbetar sjukgymnasten Birthe Vogelius med kroppsanalyser av Sveriges 55 bästa dressyrryttare. Arbetet ryms inom projektet Hållbara Ryttare, som drivs gemensamt av Svenska Ridsportförbundet och Saab.
– Det är första gången som ryttarens fysiska förmåga sätts i fokus. Här får vi möjlighet att på ett noggrant sätt studera hur ryttarens beteende påverkar hästens biomekanik, säger Birthe Vogelius, som är specialist inom OMT-området (ortopedisk manuell terapi).
Huvudpositionen ett problem
Hennes studier visar att det är två kroppsdelar som ofta ställer till problem för ryttarna – axlarna och höfterna.
– Om inte axlarna befinner sig i optimal position blir det svårt för ryttaren att ge en tydlig signal till hästen. När det gäller höfterna så är det vanligt att ryttarna är för strama i sin muskulatur. Det gör att balansen blir sämre, säger Birthe Vogelius.

Dessutom är huvudpositionen ett vanligt problem. Många ryttare har svårt att fokusera rakt fram. Deras blick faller ofta nedåt – på hästens huvud – vilket leder till otydliga vikthjälper.
Tryckschabrak mäter ryttarens vikt
Som tur är finns det hjälp att få. Birthe Vogelius har utarbetat ett träningsprogram som ska ge ryttarna de rätta verktygen för att kunna rida i perfekt balans och öka sina prestationer. Övningarna innehåller mobilisering, manipulation och töjning av musklerna samt stabilisering och koordination.
I arbetet används också en del tekniska hjälpmedel, som till exempel tryckschabrak för att mäta ryttarens tyngd.
– Ofta räcker det med mindre justeringar för att få ryttarna att prestera betydligt bättre, säger Birthe Vogelius.
För fler avsnitt, besök Hästsmart på YouTube

Hästsmart
Fler inlägg från Hästsmart