22 June 2017

Ny världstävling till Sverige – Saab Top 10 Dressage

Exklusiva mästerskapet Top 10 kommer till Sverige och Sweden International Horse Show. I Saab Top 10 Dressage tävlar världens allra bästa dressyrekipage om närmare två miljoner kronor.

Årets stora programnyhet under Sweden International Horse Show är Saab Top 10 Dressage. Top 10 är ett begrepp inom hoppningen och nu skapas samma exklusiva tävlingsform för världens bästa dressyrekipage. Sverige och Sweden International Horse Show i Friends Arena blir platsen för det allra första mästerskapet.

– Vi är otroligt stolta över att vi i Sverige nu har säkrat en årligen återkommande världsklasstävling och att det blev vi som kunde leverera detta till den internationella toppdressyren. Efter många års envist arbete blir det här nu verklighet. Prispengarna kommer också att öka rejält till år två. Men vi måste också passa på att hylla Patrik Kittel. Engagemanget han har för sin sport är inspirerande, säger Sweden International Horse Shows ordförande Ulf Rosengren.

Och världseliten ser fram emot att få mötas i Stockholm.
– Detta är vad jag har önskat för min sport i många år. Sweden International Horse Show är en fantastisk tävlingsplats som kommer kunna leverera en tävling i absolut världsklass, säger världsettan Isabell Werth, Tyskland.

– Dressyren har hamnat efter hoppningen i utvecklingen och att vi nu får chansen att tävla om mycket prestige och stora prispengar är viktigt för både ryttare, hästägare och sporten. Det här formatet leder också dressyren in i framtiden med korta kvalitetsfulla startfält med stort underhållningsvärde, säger den svenske världsstjärnan Patrik Kittel som varit med och utvecklat tävlingskonceptet Saab Top 10 Dressage.
– Det är också en fantastisk möjlighet för svensk ridsport då det kommer ge två svenska ekipage möjlighet att starta. Vi kommer även att jobba med wildcards för att garantera att de bästa ryttarna just nu kommer med, säger Patrik Kittel.

Saab står bakom tävlingen

Det svenska försvars- och säkerhetsföretaget Saab står bakom tävlingen och tar därmed sitt engagemang för ridsporten utanför landets gränser.
– Vårt engagemang inom ridsporten handlar om att utveckla sporten och öka intresset hos allmänheten. Saab är ett av världens mest innovativa företag och det är naturligt för oss att bidra med både ny teknik och nya idéer. Det gör vi inom ramen för satsningen Ridsportens Innovationer där Saab Top 10 Dressage passar väl in som en nytänkande och inspirerande tävling, med vilken vi siktar högt även internationellt. Det är extra roligt för oss som svenskt internationellt företag att sätta Sverige på kartan också inom dressyren, säger Stefan De Flon, sponsoransvarig på Saab.

Saab Top 10 Dressage rids under två dagar i Stockholm och Sweden International Horse Show den 2 -3 december. Några av toppryttarna deltar under fredag förmiddag och ger personliga kommentarer och råd under de svenska dressyrklasserna.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

22 June 2017

Stallet lär oss ledarskap

Det är nog ingen slump att Astrid Lindgren, uppvuxen på en gård, satte Pippi Långstrump på Lilla Gubbens starka rygg. Forskning visar att livet med hästar utvecklar kvinnors självkänsla så att den räcker hela vägen in i näringslivets finrum.

En välkomnande, låg gnäggning bara för dig när du öppnar stalldörren. Känslan av handen mot en mjuk mule eller klumpen i magen sekunden när du inser att nu ramlar du av. De stora tjejerna som bestämmer allt, tjejerna med egen häst som är en liga för sig. Drömmen om att bli förstaskötare på ridlärarens häst. Drömmen om en egen häst. Livet i stallet är skrämmande, stärkande och utvecklande. Och generationer av flickor och kvinnor flockas där för den starkaste känslan av alla – kärlek. För hästarna behöver oss och vi behöver dem.

Nya könsmönster

Det är inte konstigt att denna tuffa miljö fostrat en rad framgångsrika näringslivsprofiler. Antonia Ax:son Johnson, Anna Bråkenhielm och Gunilla Ahrén är några kända kvinnliga ledare med en tydlig gemensam nämnare i kärleken till hästar. De är med andra ord bra exempel på den forskning som visar att stallet erbjuder en effektiv och helt jämställd ledarskapsutbildning.

Karin Weijber Mattsson

Forskaren Lena Forsberg vid Luleå tekniska universitet visade i sin doktorsavhandling ”Manegen är krattad, om flickors och kvinnors företagsamhet i hästrelaterade verksamheter” från 2007 varför ridning och livet i stallet betyder så mycket för kvinnors möjligheter att utveckla entreprenörs- och ledaregenskaper som de får nytta av i arbetslivet.

Enligt avhandlingen, som bland annat bygger på djupintervjuer med kvinnor som tillbringat mycket tid i stallet, utvecklas flickorna av att ta ansvar för sitt arbete i stallet och med hästarna. Ett stort åtagande som med tiden förändrar flickans bild av sig själv och sina möjligheter.

– Det är kombinationen av att flickorna själva utför kritiska handlingar i en miljö med hästar och ansvar och arbetet kring det tillsammans med andra flickor och kvinnor, som bidrar till att könsmönstret vidgas och påverkar individen på djupet, säger Lena Forsberg i en intervju.

Tjejer lika viktiga

Karin Mattsson Weijber, tidigare Riksidrottsförbundets första kvinnliga ordförande och hästtjej sedan tioårsåldern, instämmer i den bilden.

– Min ridklubb på Frösön hade en mycket aktiv ungdomssektion och jag kom tidigt in i styrelsen. Klubben var beroende av alla krafter och vi fick riktiga och viktiga arbetsuppgifter, från att ordna det beridna luciatåget till att måla hinder och sköta serveringen när det var tävlingar. Vi lärde oss komma i tid och att alltid sköta våra uppdrag. För mig var det självklart att tjejer har inflytande och är lika viktiga. Under hela mitt yrkesliv har jag haft enorm glädje av den mentaliteten.

Möta sina rädslor

Gunilla Ahrén, vd och grundare för chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam, framhåller ytterligare en viktig ledarskapslektion från stallet.

– Jag var tio år när jag red första gången och ponnyn slängde av mig tre gånger. Men det var bara att kravla sig upp igen. Att rida är ett bra sätt att möta sina rädslor. Och du måste inse att du bara kan umgås med en häst ifall du är tydlig med att det är du som är chef, säger hon.

För Karin Mattsson Weijber är stallet lika viktigt i dag som när hon var barn. Där väntar 13-åriga Eccellente och en annan viktig insikt att ha med sig i livet.

– Djur lever här och nu och lär oss att göra det också. Dessutom visar de oss villkorslös kärlek.
Källor: expressen.se, Luleå tekniska universitet

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

22 June 2017

Smarta hinder minskar skaderisk hos hästar

Saab vill främja och lyfta den innovativa andan som finns inom ridsporten. Företaget samverkar därför i ett projekt där studenter från Chalmers har tagit fram ett smart hästhinder, som mäter hur långt innan ett hinder hästen tar avstamp samt hur långt hästen hoppar. Resultatet kan sedan användas för att minska skaderisken hos hästar.

 

Projektet startade med att avelsorganisationen Swedish Warmblood (SWB) kontaktade Chalmers. De sökte en teknisk lösning som kan bidra till lägre framtida skaderisk för hästar och där man kan koppla mätningar till studier om förslitningsskador i frambenen.

Teknologer från Chalmers tog då fram ett hinder som mäter hur långt innan ett hinder hästen tar avstamp samt hur långt hästen hoppar. Beroende på vad resultatet visar kan man försöka avla fram mer hållbara hästar.

Många intresserade av att delta

Totalt har det varit tio studenter, från åtta olika program på Chalmers, som anmälde sitt intresse att delta i projektet. Louise Lorentzon är en av teknologerna som har varit med sedan projektet startade i november 2016.
– Det har varit otroligt givande och jag som projektledare har lärt mig massor. Framförallt hur man strukturerar och leder projekt, och hur man kommunicerar både inom gruppen men även utåt. Överlag har både vår tekniska men framförallt vår problemlösningsförmåga satts på prov, säger Louise Lorentzon.

Registrerar avståndet före och efter hindret

Hon berättar också att tanken och målet med projektet är att deras teknik ska kunna registrera avståndet före och efter hindret. Informationen är mycket givande när man tränar häst då avstånden före och efter är avgörande för att få till ett så bra hopp som möjligt. Speciellt med unga hästar som ska börja tränas och där man inte vill att de ska skadas av att de alltid hoppar av förtidigt eller försent.

Så fungerar det

Hindret som används är ett standardhinder som har en lasersensor monterad i en skyddande låda under bommarna. Själva sensorn är en inköpt lasersensor som roterar 15 gånger per sekund och mäter avstånd i en radie upp till 10 meter med mycket hög precision. I samma låda finns även batteri till både sensorn och antennen för att allt material ute på tävlingsarenan måste vara självförsörjande.

Eftersom inga kablar fås dras upp till läktaren har en av utmaningarna varit att skapa en störningsfri kommunikationslänk för att föra över mätdata till dator samt att styra utrustningen. För detta ändamål använder sig teknologerna av riktantenner för att kunna skicka mätdata från hindret till en dator där all data tolkas. Med hjälp av en algoritm som teknologerna har utvecklat får de sedan fram avståndsinformation.

Hjälp av Saab

Under resans gång har teknologerna fått handledning och hjälp från Saab i Göteborg. Hjälpen har bestått i att se helheten och stötta inom vissa specifika områden såsom design av kommunikationslänken (mikrovågs och antennteknik) samt styrning av lasern (programmering).

Samarbetet har upplevts som mycket positivt från båda håll.

Smarta hindret ska bli ännu smartare

Teknikutvecklingen har länge varit minimal inom ridsporten, men Chalmers har ett flertal hästprojekt på gång där man kombinerar teknik och häst. Redan förra året visades och användes ett hinder som mätte hur högt över hindret hästen hoppade. Planen är att nästa år förbättra hindret ännu mer.

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners