09 August 2018

Mental träning i fokus när dressyrlandslaget jagar medaljer

Mental träning är en viktig del i dressyrlandslagets satsning mot OS i Tokyo 2020.

 

Kjell Enhager är stjärncoachen som ska få ryttarna i dressyrlandslaget att sätta laget framför jaget.

 

Mental träning är något dressyrlandslaget har möjlighet att jobba extra på inom ramen för Svenska Ridsportförbundets och Saabs satsning på svensk dressyr, Dressage Take Off.
Sedan 15 år är det Kjell Enhager som hjälper dressyrlandslaget med den biten. Han har lång erfarenhet av ledarutveckling och motivation inom idrotten och näringslivet. Bland klienterna finns den före detta världsettan i golf, Annika Sörenstam.
Kjell Enhagers främsta uppgift är att skapa vi-känsla och få ihop ryttarna till ett lag, eftersom det är i lagtävlingen Sverige är starkast.

Så hur gör man då för att få ryttarna, som är vana att tävla mot varandra, att gå samman och tävla som ett lag?

 

Kjell Enhager säger att en viktig pusselbit är inställningen till medtävlarna.
– Du ska inte se dem som motståndare. Du får tänka att de är en hjälp för dig att få fram ditt bästa. Du ska önska det allra bästa för alla andra, för då måste du vara ännu bättre själv. Det är vad jag tycker om med idrott: att få fram det bästa hos mig själv och nå min fulla potential.

För Kjell Enhager blir arbetssättet förstås annorlunda när det inte bara är en idrottare att tänka på, utan även en häst med personlighet, vilja och rädslor. Han säger att de jobbar mycket med hur ryttaren kommunicerar med hästen, för om ryttaren agerar oroligt smittar det av sig på hästen.
– Det enda du kan påverka är dig själv. Om du reagerar på det okända med rädsla och förändrar din andning eller håller hårdare grepp så känner hästen det direkt. Ju mer du kan träna dig själv i att hantera oväntade saker, desto bättre är det för hästen.

 

Vad vill du jobba mer med i dressyrlandslaget?

– Få ännu mer tid individuellt. Den tiden har inte riktigt funnits. Borra djupare och få fram ännu bättre känslor och tillstånd under träning och tävling.
Tydligaste beviset på att hans arbete gett resultat såg han på EM i Göteborg 2017.
– Då upplevde jag att de på riktigt var mer för laget än jaget, på ett sätt jag inte sett tidigare. Alla kämpade verkligen för varandra och det märktes redan innan tävlingen. De har lärt känna varandra under lång tid och alla är väldigt professionella och bekväma med varandra.

 

TILLÄGG

Mentala coachen Kjell Enhagers bästa tips: Så hanterar du din nervositet

1. Välkomna adrenalinet
Att känna hjärtat slå lite snabbare när det är dags att tävla är bara bra säger Kjell Enhager. Det betyder att kroppen skickar ut adrenalin för att höja prestationen. ”Säg till dig själv att det är bra, att du är glad för det.”

2. Andas!
”Om nervositeten gör dig hämmad och att du darrar, då har du ändrat din andning så den har gått upp i bröstet och inte är nere i magen längre. Så ett praktiskt tips är att träna sin andning. Om andningen kommer ned så släpper spänningen i kroppen. Träna andning kan du även göra på egen hand utan häst.”

3. Lura hjärnan med glada ögon
”Ha glada ögon och ta djupa andetag. När jag har glada ögon tror hjärnan att jag har roligt, och det är så vi ska känna när vi tävlar.”

4.Fokus på lärandet
”Fokusera på lärande istället för prestation. Innan ritten: Vad vill jag lära mig? Efter ritten: Vad lärde jag mig? Strunta i placeringen. För så länge du lär dig kommer du bli bättre. På lång sikt är det vad som ger dig en bättre ridning och utvecklar dig som människa genom ridningen.”

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

26 July 2018

Snart kan du och hästen träna för tränaren på distans

Jenny Stråhle hade häst i Stockholm medan hennes favorittränare höll till i Skåne. Detta dilemma blev upprinnelsen till appen Ridesum, som hon och entreprenörskollegan Karin Lindell släpper i höst. Och som möjliggör att du kan rida för tränare när och var du vill.

 

Text: Anki Yngve
Foto: Privat

Hon jobbade med kommunikation och var marknadschef för ett it-företag, men gick vårvintern 2017 i ”starta eget”-tankar. Dessa tankar fick Jenny Stråhle att rikta blicken mot ridsporten, som hon hade haft ett långt uppehåll ifrån.
– Jag är hästtjej sedan barnsben och har haft egen häst i långa perioder. Men nu hade det gått nio år utan att jag hade ridit alls, berättar hon.
Jenny blev nyfiken på vad som hade hänt på teknikområdet inom ridsporten under hennes bortavaro, lite förvånat kunde hon konstatera att det faktiskt inte var så mycket. Hon listade vilka utmaningar hon själv hade stött på som hästägare och mindes tydligt sitt tränardilemma.
– Jag bodde och hade hästen uppstallad i Stockholm och hade min tränare i Skåne. Det blev kanske en kurs en gång i månaden, men över lag var det svårt att få ihop vardagspusslet med träningar, säger hon.
Funderingarna på hur teknik kunde avhjälpa problemet landade snart i ”streaming”, alltså att strömma video och ljud över nätet. Och idén till Ridesum var född.

 

Entreprenörerna Karin Lindell och Jenny Stråhle.

Finns ett stort behov

Det första Jenny gjorde var en rejäl research-vända, vad fanns redan inom digital träning?

– Flera har haft tankar om streaming tidigare, de hade påbörjat projekt men har inte satsat på allvar. Det bestämde jag mig för att göra, förklarar hon.
Jenny genomförde en marknadsundersökning med 350 ryttare och frågade bland annat om de skulle vilja träna för tränare oftare än i dag, hela 86 procent svarade ja.
– Skäl som angavs för att man inte gjorde detta var tidsbrist, att det är dyrt, långa avstånd och krånglig logistik. Det blev otroligt tydligt att det här är ett problem och att det finns ett rejält marknadsbehov, säger hon.
Ganska snart förstod dock Jenny att projektet var för stort för att driva ensam.

– En milstolpe var när jag insåg att jag behövde hitta en duktig medgrundare. Jag skrev en artikel på Linkedin om begreppet ”horsetech” och Karin triggades av den. Hon tog kontakt, så vi fann varandra via internet kan man säga.

Sa upp sig från chefsjobbet

Nuvarande affärskollegan Karin Lindell är uppvuxen på landet och har ridit på olika ridskolor eller varit medryttare sedan hon var fem–sex år gammal.
– Även jag hade haft ett ridavbrott när vi fick kontakt, på grund av barnafödande och en hektisk karriär, berättar hon.
Senast kommer Karin från en tjänst som kommunikationschef inom telekombranschen.

– Jennys artikel sådde ett frö, jag kände att något saknades i hjärtat och i själen, det var ridningen och hästarna. Så när hon skrev om horsetech föll allt på plats, vilken perfekt kombination!
Karin kontaktade Jenny, de träffades flera gånger och pratade om hur det skulle vara att ”bygga bolag”. Idéen om hur Ridesum skulle fungera tog dessutom mer och mer form.
– Till sist sa Jenny rakt ut att ”Ska du inte vara med?”. Så jag sa jag upp mig och kastade mig ut på heltid med Ridesum i februari i år. Jag tänkte att ”ska jag gå in i detta så ska jag göra det med hull och hår”.

Letar ytterligare finansiering

I juni 2017 sa även Jenny upp sig från sitt arbete för att kunna ägna all sin tid åt Ridesum.
– Det är viktigt med stöttning hemifrån om man ska göra något sådant här, min man tycker att det är minst lika roligt som jag. Karins man också, konstaterar hon.
Att försöka utveckla produkten på fritiden var inget alternativ.
– Många startups orkar inte, de lägger inte sitt fulla engagemang. Men visst, vi går utan lön så här i början. Starten är finansierad med hjälp av Almi innovationslån och ett mindre privat kapital. Vi är dock ute och träffar möjliga finansiärer, företaget behöver få in pengar för att växa, säger Jenny och fortsätter:
– Vi trollar med knäna. Men det är otroligt lärorikt, jag tror aldrig att jag har lärt mig så mycket som under det här projektet. Och det är en härlig känsla att jobba med något som ligger så nära hjärtat.

Karin fyller i:
– När man som vi har varit i olika ledande positioner i företag är det faktiskt väldigt roligt att själv få kavla upp ärmarna!

 

Med eller utan medhjälpare

Den produkt kollegorna släpper i höst är alltså en app för kommunikation mellan ryttare och tränare. Karin berättar att det finns två alternativ.
1. Ryttaren har på sig sin smartphone och ett headset, och rider medan exempelvis en kompis eller en förälder håller i ytterligare en smartphone och filmar. Tränaren kan sedan sitta varsomhelst och studera ekipaget, bara han eller hon har uppkoppling. Kommunicerar gör de via sina respektive mikrofoner och lurar.
2. Ryttaren har ingen med sig, i stället är hans eller hennes smartphone uppställd på exempelvis ett stativ vid kortsidan av ridbanan. Med hjälp av trådlösa hörlurar med lång räckvidd kommunicerar sedan ryttaren med sin tränare.
– Utmaningen då är att bilden inte följer ekipaget på samma sätt. Men det har faktiskt funkat väldigt bra under de pilotträningar vi har genomfört, säger Karin.

 

Billig och enkel lösning

Det finns lösningar på marknaden med avancerade robotkameror, som monteras i exempelvis ridhuset och som följer ekipaget.
– Men då är själva hårdvaran väldigt dyr, vi vill att alla ska kunna träna så här med prylar man ändå har hemma. Alltså mobiltelefon, headset och en laptop hos tränaren, säger Jenny.
Hon nämner att en robotkamera dessutom är krånglig att ta med sig, exempelvis om man vill ha tränarens hjälp på framridningen till en tävling.
– De smarta telefonerna och internetuppkopplingen blir bättre och bättre. Så upplevelsen av vår tjänst kommer bara att förbättras i takt med teknikutvecklingen.
Planen är att en betaversion av appen ska lanseras i september eller oktober, Ridesum är med andra ord inne i en intensiv utvecklingsfas. Varken Jenny eller Karin programmerar själva, men de samarbetar med skickliga utvecklare och designers i Ukraina.
– De utvecklar åt många startups, men även åt stora företag som exempelvis Volvo, berättar Jenny.

Betaversionen kommer att vara en gratis-app.
– Det är sättet att få in värdefull feedback, vi vill jobba nära användarna. Nästa år kommer en premiumversion med utökade tjänster, där tänker vi oss någon form av prenumerationsmodell.

 

Basen är en tränar- och expertbank

Huvudsyftet med appen är att hjälpa både ryttare och tränare med ”livspusslet”. Båda parter vill nästan alltid ses oftare – men tidsbrist, kostnader, avstånd och logistik sätter käppar i hjulet.
– Det här handlar inte om att vi vill ersätta det fysiska mötet, men vi vill möjliggöra att man kan träna oftare, säger Jenny.

Ridesum vill också bidra till mer välmående hästar, människor och miljö genom smartare träning till alla. Jenny påpekar att tjänsten kan kapa en hel del resor, vilket skulle innebära en stor miljövinning. För som vi alla vet körs mängder med hästar till tränare varje vecka, i transporter bakom stora suv:ar…

En nyckelfunktion i appen kommer att vara dess tränar- och expertbank, där du som ryttare ska kunna hitta nya tränare att rida för eller inspireras av. Alternativt titta på kunskapsklipp och ta del av filmade övningar.
– I marknadsundersökningen var faktiskt 87 procent av ryttarna intresserade av att träffa en ny tränare, berättar Jenny.
Banken kommer inte ”bara” att innehålla ridtränare utan även exempelvis foderrådgivare, mentala coacher och personliga fystränare. Med de olika experterna kan man antingen boka en distansträning via livestream eller ladda upp en befintlig film att få feedback på. Denna feedback sparas sedan på ditt konto.
– Vi har haft ett mål på 100 tränare och experter från start. Och det ser bra ut, vi har faktiskt redan 100 som har sagt ja, säger Jenny.

Testas av olika typer av ryttare

Inför lanseringen testas nu appen av en blandad grupp testryttare och tränare.
– Jag har faktiskt provat själv, jag lånade en häst och red ett distanspass i dressyr för tränaren Jan-Ove Olsson. Han satt i Linköping och jag och hästen var i Stockholm, berättar Jenny och fortsätter:
– Handen på hjärtat kändes det som en helt vanlig träning. Och Jan-Oves feedback var att han absolut såg mig tillräckligt bra.
Enligt Karin menar 99 procent av de tränare hon och kollegan är i kontakt med att det här är något de har väntat på.
– Sedan är några enstaka konservativa och anser att ridträning inte lämpar sig för digitalisering. Men över lag är responsen positiv och nyfiken, säger hon.

Jenny fyller i:
– Många tränare är bekymrade över att de får gå tillbaka till grundridningen varje gång de träffar vissa elever, eftersom de ses så sällan. Bara en halvtimmes distansträning mellan gångerna skulle kunna göra stor skillnad. Det hade varit en dröm för mig själv när jag hade häst.

Jenny och Karin är övertygade om att det finns business-potential i deras produkt, inte minst vid en framtida global lansering.
– Vi tänker absolut utåt, det finns några riktigt stora marknader inom ridsporten såsom Tyskland, Storbritannien och USA. Samma tränardilemma finns överallt, vi tänker stort, men måste börja fokuserat. Sverige ligger först, det är viktigt att tjänsten blir riktigt bra här innan vi lanserar internationellt.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

19 July 2018

Saab Clinic med Knytkalaset och Plantskolan

Hur identifierar man ett blivande toppekipage i dressyr? Det var temat för den clinic som Saab presenterade under Falsterbo Horse show tillsammans med Knytkalaset och Plantskolan.

 

Skånes stora hästfest, Falsterbo Horse Show, har pågått mellan den 7 och 15 juli. Under fredagseftermiddagen den 13 juli presenterade Saab en clinic för publiken med Knytkalaset och Plantskolan. Alla tre tränare fanns på plats; Jan Brink, Kyra Kyrklund och Liane Wachtmeister. Tillsammas med ryttare från Knytkalaset och Plantskolan, Marina Mattsson, Ida-Linn Lundholm, Sofie Lexner och Ebba von Essen, delade de under en timma och 20 minuter med sig av sina erfarenheter.

 

”Träna gör man hemma, framridning är uppvärmning inför tävling där tränaren mest av allt skall vara en spegel åt ryttaren och vara ett mentalt stöd”, kommenterar Jan Brink.

 

Framridning nu och då

 

– Vi började med att visa på en 5-åring hur en framridning egentligen går till på en tävling eftersom många inte vet det. Det är också stor skillnad på hur det var förr och hur det ser ut idag, säger Jan Brink.
Det handlar bland annat om att göra ryttaren trygg inför starten och stärka självkänslan. Inte om att stressa upp eller försöka lära in något nytt.

 

”Alla behöver en tränare för teknisk kunskap och erfarenhet, som extra ögon, nya input till problemlösningar m.m. men det är en viktig del av tränarens roll att stärka ryttarens självkänsla och göra dom oberoende av sin tränare, då har man lyckats!”, pointerar Jan.

Demonstration av steglängder och gångarter

 

Efter framridning var det dags att demonstrera hur man kan förkorta stegen i galopp och ändra steglängder på en 6-åring, 8-åring och 9-åring samt hur mottagliga de är för träning, beroende på vilken steglängd man vill ha på sin häst.

– Vi brukar säga att en clinic inte ska gå perfekt, då blir det bara en uppvisning. Det är viktigt att visa för publiken att även elitryttare har sina problem och hur man jobbar med dem, därför hade vi med en del hästar där vi visste att det fanns en del att jobba med, säger Jan Brink.

 

Ett annat populärt inslag stod Kyra Kyrklund för precis innan Saab Nations Cup på lördagen. Då höll hon en Master clinic där hon red sitt eget sto Tiphany genom hela Grand Prix programmet för att visa publiken vilka svårigheter som fanns i programmet och hur man bäst förbereder och optimerar rörelserna i programmet utifrån hästens dagsform och känsla.

”Det är oerhört viktigt att kunna påverka steglängden för att utveckla hästens gångarter, för att tekniskt kunna göra de olika rörelserna och för att därefter öka kvalitéen på rörelserna”, säger Kyra.

Om Knytkalaset och Plantskolan:

 

Knytkalaset är en långsiktig elitsatsning för ryttare på hög nivå som grundades redan 1998. Knytkalasets plantskolor, som startade 2009, är till för att fånga upp talangfulla satsande ungdomar, Young Riders och unga seniorer. Målet är att kunna lyfta fram talangfulla ryttare och öka antalet ryttare på landslagsnivå. Tanken är också att man skall ha möjligheten att rekrytera någon av de mest lovande ryttarna från Plantskolorna till Knytkalaset.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners