04 September 2017

”Ledarskapsskolan” i stallet – unikt för Sverige?

Personer med bakgrund från stallmiljön vittnar ofta om att umgänget och görandet tillsammans bidrar till en stark gemenskap. Men är det här unikt för Sverige? Det verkar så.

Satsningen som gjordes på ridskolorna när militären inte längre hade användning av hästarna i slutet av 40-talet gav en tillgänglighet till ridskolor för flertalet. Den tillgängligheten är unik för Sverige. Det menar Lena Forsberg, Teknologie doktor i entreprenörskap och innovation, som även hon har en bakgrund från stallet.

– Den tillgänglighetsaspekten är viktigt att värna om, den utgör en viktig del i vår unika kontext av den svenska ridskolans framväxts betydelse och varför så många tjejer i Sverige går igenom denna “ledarskola”.

Vidare pratar hon om att stallet är en spännande miljö att värna om – men med det sagt inte helt problemfri.

– Det är viktigt att det sker inkluderingsinsatser så alla har möjlighet att ta del av miljön. Om den blir en exklusiv arena för endast överklassen, som det i många fall ser ut internationellt, tappar den sin unika dragningskraft, säger Forsberg.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

28 August 2017

Hallå där Johanna Grant!

Johanna Grant är bara 23 år men har redan arbetat med hopphästar i både Bulgarien och Tyskland. Den här veckan tar hon över Hästsmarts Instagramkonto, träffa henne där!

– Jag heter Johanna Grant är 23 år och har ridit sen jag var 8 år. Jag kommer ursprungligen från Kalmar men är nu, efter mina år utomlands, bosatt i Skåne. Jag skulle beskriva mig själv som en glad och sprallig människa som försöker se det positiva i allt.

Hur många egna hästar har du?
– Jag har fyra egna. Två stora hästar som är 4 och 7 år gamla. Jag har också två egenuppfödda ponnyer, den ena är 4 år och minstingen är bara 3 månader.

Vad kan följarna förvänta sig att se för bilder under din vecka?
– Jag kommer dela med mig av bilder från min vardag med hästarna. Det kan vara allt ifrån bilder i hagen till ridbilder. Det lär säkert bli en och annan bild på nyaste och sötaste tillskottet Nashville Predator, ponnyhingsten på 3 månader.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

26 August 2017

Hoppning – Sveriges största ridsportgren

Hoppning är den mest populära tävlingsgrenen i Sverige och har funnits med i OS sedan 1912.

I hoppning kan ekipaget ställa upp i klasser från 0,90 till 1,60 meter höga hinder, det finns även regler för hur långa hindren får vara i respektive klass. Banbyggaren kan sedan variera svårighetsgraden på banan genom att ändra avståndet mellan hindren och typen av hinder utan att höjd och längd förändras. Svårighetsgraden beror på vad det är för typ av tävling, är den regional bör banan vara lättare än vid en nationell tävling trots att höjden på hindren är densamma.

Det gäller för ekipaget att ta sig runt felfritt; utan nedslag, vägran, felridning eller tidsfel (det finns en maxgräns för hur lång tid ritten får ta). De bästa ekipagen går vidare till en omhoppningsbana där ekipaget med minst fel och snabbast tid vinner.

Vad utmärker då en bra bana?

–En bra bana är rytmisk och kan galopperas i princip samma tempo hela tiden utan konstigheter, med bara lite gasa och bromsa, säger Claes Hansen, banbyggare sedan 20 år tillbaka.

EM i Göteborg

Claes har tidigare själv tävlat i hoppning, vilket är ett krav för att kunna bli banbyggare – man måste minst ha ridit 1,20-klasser. Under EM i Göteborg är Claes på plats som funktionär och bygger upp banorna ritade av holländaren Louis Konickx och hans assisterande banbyggare svensken Peter Lundström.

– Vi bygger hindren efter Louis ritning, mäter avstånd och ser till att hindren hamnar på rätt plats. När banan byggts upp kan man behöva justera vinklar som såg bra ut på ritningen men som behöver ändras i verkligen för en bra anridning.

En del av jobbet som banbyggare är att analysera tävlingarna i efterhand – hur många var felfria, hur många vägrade ut sig och var fick ekipagen nedslag.

– Felen ska helst vara spridda över hela banan – det ska inte vara samma hinder som alla har problem med.

Enligt Claes är det dock vanligt att ryttare har problem med samma hinder, av psykologiska skäl.

– Har flera av de första ryttarna som rider banan problem med ett specifikt hinder så tänker kommande ryttare att det måste vara ett svårt hinder, och då får fler fel där.

Vad tror du om Sveriges chanser i EM?

–Visst tror jag på Peder Fredricson. Om hästen är frisk så ser jag ingen anledning till att de inte skulle vara med i toppen.

 

Olika hindertyper

Rättuppstående
Ofta byggt med vanliga bommar, men det kan också vara ett plankhinder eller en mur.

Oxer
Ett så kallat längdhinder. Oxern har bommar i både fram- och bakkant. Här krävs att hästen sträcker på sig – länger sig – för att kunna hoppa över utan nedslag.

Trippelbarr
Även detta ett längdhinder. Har karakteristiskt tre stöd. I nationella 1,60-klasser får trippelbarren byggas ut till 2 meters längd.

Vattengrav
Får i svår klass vara upp till 4,50 meter lång, nertramp ger 4 fel.

 

Landslag hoppning 2017

A-truppen

Ekipage som är aktuella för mästerskap. Ekipage ska ha presterat felfria resultat i GP eller Nations Cup på CSI5* eller CSIO5* under de senaste 12 månaderna. Utomhusresultat prioriteras.

Malin Baryard-Johnsson
född: 10 april 1975, hemort: Norrköping, klubb: Linköpings Fältrittklubb,
Häst: H&M Cue ChAnna

Henrik von Eckermann
född: 25 maj 1981, hemort: Hörstel, Tyskland, klubb: Flyinge Hästsportklubb
Hästar: Mary Lou, Cantinero, Copperphild, Chacanno

Peder Fredricson
född: 30 januari 1972, hemort: Vitaby, klubb: Österlens Ridklubb
Hästar: H&M All In, H&M Flip´s Little Sparrow, H&M Zaloubet, H&M Christian K

Douglas Lindelöw
född: 10 december 1990, hemort: Hörby, klubb: Flyinge Hästsportklubb
Häst: Zacramento

Rolf-Göran Bengtsson
född: 2 juni 1962, hemort: Breitenburg, Tyskland, klubb: Flyinge Hästsportklubb
Hästar: Clarimo Ask

Angelie von Essen
född: 27 november 1978, hemort: Dinmore, Hereford, Storbritannien, klubb: Bankeryd Ridklubb
Häst: Newton Abbot

Evelina Tovek
född: 27 augusti 1993, hemort: Ätran, klubb: Varbergs Ridklubb
Häst: Castello

Källa: Svenska Ridsportförbundet

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners