28 February 2018

Knytkalaset – långsiktig elitsatsning som firar 20-årsjubileum

Knytkalaset arbetar med att ta fram lovande ryttare som i sin tur kan ta fram lovande hästar. Verksamheten firar 20 år i år och är starkare och mer framgångsrik än någonsin.

Tanken att stötta och utveckla svensk dressyr föddes 1998. Det var ridprofilen Åke Björsell som då tog kontakt med Jan Brink som sedan flera år tränat med Kyra Kyrklund. Tillsammans utformade alla tre en träningsmodell för ryttare på hög nivå.

– Eftersom vi alla tre bidrog med det vi hade att komma med, jag hade Tullstorp, Kyra är en legendarisk tränare med stor erfarenhet och Åke stöttade administrativt och ekonomiskt, tyckte vi att det passade att verksamheten fick heta Knytkalaset, berättar Jan Brink.

 

Sponsorer, som Saab, är en mycket viktig del i Knytkalaset överlevnad.

 

Grundidén med Knytkalaset var att höja kompetensen och att utbilda hästar bland landets talangfulla ryttare och tränare. Något man också lyckats med. Idag är Knytkalaset ett välkänt begrepp i ridbranschen och har haft stora framgångar på tävlingsbanorna internationellt. Ryttarna har till exempel utbildat närmare 40 hästar till Grand Prix och haft mer än tio hästar med i landslaget. Sedan starten har Knytkalaset haft deltagare i de flesta OS och VM.

– Knytkalaset samlas sex till åtta gånger om året här på Tullstorp i Skåne för ett tvådagars träningsläger under ledning av vår tränare Kyra Kyrklund, säger Jan Brink.

Förutom själva träningen är träningslägret även till för att skapa ett socialt nätverk där man kan dra nytta av varandras erfarenheter. Det ökar teamkänslan samtidigt som det skapar en trygghet för individerna.

Knytkalaset On Tour

Till en början var Knytkalaset enbart synligt söder om Stockholm. För att även norra Sverige skulle få ta del av Knytkalasets seniora ryttare och deras tips föddes idén om ”Knytkalaset on Tour”. En clinic som turnerar runt i hela Sverige där både Knytkalasets seniora ryttare, deras talangfulla ungdomar och sponsorer deltar.

– Man kan säga att det handlar om att ge hjälp till självhjälp, säger Jan Brink.

Alla publikintäkter för Knytkalaset on Tour går till arrangerande klubb under förutsättning att de återanvänds till dressyren på något vis.

Sponsorerna oerhört viktiga

Jan Brink pekar på tre delar som krävs för att utveckla dressyren och dess status.

– Det gäller att vi är framgångsrika och tar medaljer, att vi sköter om våra sponsorer och att vi ser till att stärka återväxten i sporten.

Sponsorer, som Saab, är en mycket viktig del i Knytkalasets överlevnad.

– Vi skulle helt enkelt inte kunna driva den här verksamheten utan våra sponsorer.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

16 February 2018

Besök Saab och Hästsmart under Gothenburg Horse Show

( FOTO: Natalie Greppi )

Mellan den 20 och 25 februari råder hästfeber i Göteborg när Gothenburg Horse Show går av stapeln. Saab finns på plats med ny innovativ teknik för hästbranschen.

Den mekaniska hästen Rock on Robin.
Den mekaniska hästen Rock on Robin.

I montern, som Saab har tillsammans med Riksanläggningarna Strömsholm, Flyinge och Wången, kommer fokus att vara klassisk utbildning med ny teknik. Besökare kan bland annat testa sin sits och balans på en mekanisk häst som går under namnet ”Rock on Robin”.

– Det finns bara tre av den här sortens mekaniska hästar i världen och vi har en på plats, säger Kristina Berggren, projektledare för Ridsportens Innovationer, som är ett långsiktigt projekt för att öka innovationskraften inom ridsporten.

Sensorer i stigbyglarna

Den mekaniska hästen har vikter både fram och bak och när man sätter sig på den så gäller det att kunna hitta balansen i lätt sits utan att störa hästens balans, dra i tygeln eller knipa med knäna. På plats finns också hippologstudenter som kan instruera och tipsa.
– Vi kombinerar detta med ett tekniskt moment som innebär att vi satt sensorer i stigbygeln som gör det möjligt att direkt på plats få veta hur man fördelar vikten mellan stigbyglarna, säger Kristina Berggren.

Innovationsforum för ökad innovationskraft

På Gothenburg Horse Show går också startskottet för ett Innovationsforum som samlar olika aktörer inom hästsport, allt från försäkringsbolag och entreprenörer till ryttare. Tanken är att forumet ska fungera som ett nätverk för att öka innovationskraften inom ridsporten.

Följ oss på Instagram

Utöver detta kommer kända ridsportprofiler finnas på plats i Saabs monter, liksom Agrias ponnyklubb, Videquus, som erbjuder smarta övervakningskameror för hästar och Equilab», som tagit fram en träningsapp för hästar.
Håll utkik efter exakt schema och tidpunkter på Hästsmarts Instagramkonto».

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

12 February 2018

Patrik Kittel Dressage Tour rider vidare

( FOTO: Pierre Andersson )

Under 2017 åkte OS-ryttaren Patrik Kittel på Sverigeturné med en interaktiv clinic där han delar med sig av knepen som gör dig till en bättre och mer lyhörd ryttare. Gensvaret på Patrik Kitttel Dressage Tour var stort och biljetterna sålde slut fort. Nu har en uppföljande säsong tagit vid där steg 1 slutade.

Andra steget är medelsvår nivå där Patrik Kittel utvecklar det han pratade om på steg 1.

– Han introducerar bland annat galoppombyten och vi kommer också utveckla interaktiviteten med instagramflöde och avstämningsfrågor, säger Selma Claar, projektledare för Patrik Kittel Dressage Tour.

Selma Claar, projektledare för Patrik Kittel Dressage Tour.

Interaktiv helkväll

Konceptet är annars detsamma – en undervisande och underhållande helkväll som är interaktiv med publiken. Via hemsidan kan du redan i förväg se Patrik Kittels nya och gamla utbildningsfilmer, testa din kunskap och ställa dina frågor i förväg. När du bänkar dig på läktaren har du med dig mobil eller surfplatta för att i realtid kunna interagera med både Patrik och övriga publiken.

 

Patrik Kittel
Patrik Kittel. Foto: Pierre Andersson

– Till varje steg släpps sex utbildningsfilmer och om man missat förra årets Dreassage Tour kan man titta på både de gamla och nya utbildningssfilmerna för att komma ikapp. Varje film avslutas också med ett quiz, säger Selma Claar.

 

För fler avsnitt, besök Hästsmart på YouTube

Tre tillfällen i vår

Första tillfället för Patrik Kittel Dressage Tour steg 2 gick av stapeln den 11 februari i Stockholm på Djursholms Ridklubb. Touren fortsätter sedan till Umeå den 17 mars och Göteborg den 6 maj. Totalt kommer Patrik Kittel Dressage Tour pågå under fyra säsonger, på fyra olika nivåer, där det sista steget heter Grand Prix efter Patrik Kittels måtto att alla kan rida Grand Prix.

 

Felicia Grimmenhag på Tarot E och Carolin Rutberg på Mirage var två av de medverkande ekipagen när Dressage Tour besökte Djursholms Ridklubb.
Felicia Grimmenhag på Tarot E och Carolin Rutberg på Mirage var två av de medverkande ekipagen när Patrik Kittel Dressage Tour besökte Djursholms Ridklubb. Foto: Pierre Andersson
Carolin Rutberg och Mirage.
Carolin Rutberg och Mirage.

Ungdomsdag på förmiddagen

Nytt för i år är att touren arrangerar en ungdomsdag på förmiddagen innan själva clinicen. Där samlar man alla unga som anmält sig och som är mellan 13 och 20 år. De får delta i olika workshops om allt från hållbara ryttare till hästens naturliga liv. Förmiddagen avslutas sedan med att en senior ryttare berättar om sin resa från ridskoleelev till proffslivet. Det kommer även arrangeras meet-and-greet med Patrik Kittel.

 

Dressyrryttaren Mads Hendeliowitz var på plats och berättade om sin väg till framgång.
Dressyrryttaren Mads Hendeliowitz var på plats i Djursholm och berättade om sin väg till framgång.

Intresset för Patrik Kittel Dressage Tour är stort och responsen efteråt positiv:
– Vi har haft fullsatt på alla clinics hittills och besökarna har varit mycket nöjda, säger Selma Claar.

Anmäl dig till Patrik Kittel Dressage Tour här»

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners