22 June 2017

Patrik Kittels väg mot OS – uppladdningen redan igång

( FOTO: Roland Thunholm )

Det är två år kvar till OS i Tokyo. Men för Patrik Kittel och hans team sattes planeringen och uppladdningen igång redan dagen efter förra OS.

OS är den största och viktigaste tävlingen. Patrik Kittels planeringsblock är därför uppbyggt i fyra års perioder mellan OS-tävlingarna. Träningen och planeringen läggs i tre olika faser beroende på häst. Kortidsplanering, halvtidsplanering och långtidsplanering eller en månad, sex månader och ett år. Helhetsbilden läggs för fyra år.

– Träning och schema förändras inte så mycket jämfört med den tidigare fyraårsperioden då det är en väl genomarbetad plan som har givit bra resultat, förklarar Patrik Kittel.

Eftersom det är relativt långt kvar till nästa OS så är det ännu inte klart vilken häst Patrik Kittel kommer att tävla med, men han nämner Well Done, ett sto på nio år, och Delaunay, en 11-årig valack, som några tänkbara alternativ och som presterat oerhört bra på tävlingar. Han nämner också att han har ett par unghästar som är mycket lovande.

Hästarna prio ett

För att ligga på topp är Patrik Kittel mycket noggrann med allt som har med hästarna att göra, som foder, träning och tävlingsperioder. Hästarna kollas upp noggrant dagligen av Patrik Kittel tillsammans med hästskötarna. Dessutom checkas de regelbundet av tränare och veterinärer.

Lika viktigt som det är med hästarna är det med ryttarna, som också är atleter på elitnivå. Det är viktigt med varierad och bra träning och väl genomtänkt kost. Allt för att de på bästa sätt ska kunna prestera sitt yttersta tillsammans, ryttare och häst.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

22 June 2017

”Sponsorskapet betyder allt”

Saab sponsrar dressyrryttaren Patrik Kittels väg mot OS i Tokyo 2020. Men vad innebär egentligen ett sponsorskap för honom? Hästsmart har frågat.

Vad innebär det att ha Saab som sponsor?

– Det känns väldigt bra och tryggt att ha en sådan stor partner som Saab i bakgrunden. Inte bara ekonomiskt utan det känns också så coolt att ha en sådant omfattande företag som tror på det man gör. Rent mentalt växer man som ryttare. Saab har inte bara gått in och sponsrat mig personligen utan de sponsrar också Svenska Ridsportförbundet vilket kommer resultera i ett rejält uppsving för ridsporten i Sverige. Saab är mycket måna om oss ryttare. De tänker i nya banor, vill att vi utvecklas. De satsar stort på utveckling och teknologi inom ridsporten.

Kan fokusera på personlig utveckling

– Som tävlingsryttare tar man det aldrig riktigt lugnt men med deras stöd och sponsorskap kan jag fokusera mera på personlig utveckling, jag får mera tid att utveckla hästarna hemma och jag hinner hålla mig i bra form. Det är jag enormt tacksam för och det är mycket hedrande med sponsorskap. Det är inte avgörande för att tävla på den här nivån men det är ändå en stor del av mitt tävlande. Jag har byggt upp hela min verksamhet från grunden. Jag hade inget från början och min tävlingsverksamhet är ständigt under utveckling och mitt varumärke tillsammans med mina sponsorer skapar långsiktiga projekt som att sikta mot OS – det känns helt fantastiskt för mig.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

22 June 2017

Ny världstävling till Sverige – Saab Top 10 Dressage

Exklusiva mästerskapet Top 10 kommer till Sverige och Sweden International Horse Show. I Saab Top 10 Dressage tävlar världens allra bästa dressyrekipage om närmare två miljoner kronor.

Årets stora programnyhet under Sweden International Horse Show är Saab Top 10 Dressage. Top 10 är ett begrepp inom hoppningen och nu skapas samma exklusiva tävlingsform för världens bästa dressyrekipage. Sverige och Sweden International Horse Show i Friends Arena blir platsen för det allra första mästerskapet.

– Vi är otroligt stolta över att vi i Sverige nu har säkrat en årligen återkommande världsklasstävling och att det blev vi som kunde leverera detta till den internationella toppdressyren. Efter många års envist arbete blir det här nu verklighet. Prispengarna kommer också att öka rejält till år två. Men vi måste också passa på att hylla Patrik Kittel. Engagemanget han har för sin sport är inspirerande, säger Sweden International Horse Shows ordförande Ulf Rosengren.

Och världseliten ser fram emot att få mötas i Stockholm.
– Detta är vad jag har önskat för min sport i många år. Sweden International Horse Show är en fantastisk tävlingsplats som kommer kunna leverera en tävling i absolut världsklass, säger världsettan Isabell Werth, Tyskland.

– Dressyren har hamnat efter hoppningen i utvecklingen och att vi nu får chansen att tävla om mycket prestige och stora prispengar är viktigt för både ryttare, hästägare och sporten. Det här formatet leder också dressyren in i framtiden med korta kvalitetsfulla startfält med stort underhållningsvärde, säger den svenske världsstjärnan Patrik Kittel som varit med och utvecklat tävlingskonceptet Saab Top 10 Dressage.
– Det är också en fantastisk möjlighet för svensk ridsport då det kommer ge två svenska ekipage möjlighet att starta. Vi kommer även att jobba med wildcards för att garantera att de bästa ryttarna just nu kommer med, säger Patrik Kittel.

Saab står bakom tävlingen

Det svenska försvars- och säkerhetsföretaget Saab står bakom tävlingen och tar därmed sitt engagemang för ridsporten utanför landets gränser.
– Vårt engagemang inom ridsporten handlar om att utveckla sporten och öka intresset hos allmänheten. Saab är ett av världens mest innovativa företag och det är naturligt för oss att bidra med både ny teknik och nya idéer. Det gör vi inom ramen för satsningen Ridsportens Innovationer där Saab Top 10 Dressage passar väl in som en nytänkande och inspirerande tävling, med vilken vi siktar högt även internationellt. Det är extra roligt för oss som svenskt internationellt företag att sätta Sverige på kartan också inom dressyren, säger Stefan De Flon, sponsoransvarig på Saab.

Saab Top 10 Dressage rids under två dagar i Stockholm och Sweden International Horse Show den 2 -3 december. Några av toppryttarna deltar under fredag förmiddag och ger personliga kommentarer och råd under de svenska dressyrklasserna.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners