10 August 2017

Innovativ teknik ska ge ryttarna perfekt balans

En dressyrryttare strävar alltid efter att rida i perfekt balans. Det för att ge hästarna de allra bästa förutsättningarna att prestera optimalt.

Projektet heter Hållbara Ryttare. Satsningen och idén kommer från behovet av att öka medvetenheten kring fysisk träning, kroppslig hållbarhet och vikten av en jämn balans hos ryttarna.

Med Saab som möjliggörare ger Svenska Ridsportförbundet, SvRF, liv i initiativet tillsammans med sjukgymnasten Birthe Vogelius. Hon kommer att göra kroppsanalyser på ryttarna, som inledningsvis innefattar Sveriges 55 mest framgångsrika dressyrryttare. Tanken är att sprida kunskapen och öka medvetenheten.

– För sällan är det fokus på ryttaren. Tillsammans med Saab kan och vill vi ändra på det och se till att även våra ryttare mår bra och är medvetna om sin kropp och sin balans i sadeln, säger Lillian Jansson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté.

Även världsstjärnan Patrik Kittel kommenterar satsningen.

– Jag är ganska noggrann med min egen träning och kosthållning, men det här är som att lägga i nästa växel. Jag önskar att den här möjligheten och tekniken hade funnits tidigare. Jag hade definitivt behövt den här typen av hjälp tidigt i min ryttarkarriär, säger Patrik Kittel till SvRF.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

06 August 2017

Hallå där Nina Rademaekers!

Nina Rademaekers är dressyrryttare och bloggare.

Nästa vecka tar du över stafettpinnen på Hästsmarts Instagramkonto. Vad kommer du att dela med dig av?

– Jag vill dela med mig av min vardag med hästar, min hund Nellie och härliga sommardagar! Förhoppningsvis kan jag även komma med lite smarta tips och trix hur man får till snyggaste putsningen av sin utrustning och hur man får sin häst sådär extra blank och fin inför tävling.

 

Hur föddes ditt hästintresse?

– Jag har alltid älskat hästar och brukade följa med min mamma till stallet när jag var liten. Därefter fick jag själv börja på ridskola och efter år av tjat fick jag äntligen min alldeles egna ponny när jag var tio år, sedan dess har dressyren varit min största passion i livet. Häst är bäst!

 

Vad är det bästa med hästar?

– På ett sätt är ridsporten en väldigt individuell sport men på ett annat sätt är den verkligen en lagsport. Man blir ett team med sin häst och lär känna varandra väldigt väl. Det är häftigt att kunna skapa ett sådant band med en annan individ utan att kunna kommunicera genom ord. Det är två individer som ska prestera på topp samtidigt inne på tävlingsbanan, när allt stämmer skapas det magi som jag inte tror kan uppstå på samma sätt med ett tennisrack eller en fotboll. Hästar har också en förmåga att hålla oss ryttare med båda fötterna på jorden, man bli ödmjuk inför sporten och tar inget för givet!

 

Du är också utgivare på Isikost. Vad är det ?
– Isikost är min huvudsponsor som ryttare och jag är även stolt bloggare på deras portal med ett fåtal utvalda idrottare som delar med sig av sin satsning på sina egna bloggar. För mig betyder det otroligt mycket att ha ett företag som Isikost i ryggen som tror på mig och mina hästar och stöttar mig i min satsning. Dessutom har dom väldigt bra produkter som jag står bakom till 100 procent! På min blogg får man följa mig och mina hästar på nära håll och följa med på träningar, tävlingar och allt däremellan.

 

Följ Nina Rademaekers på Hästsmarts Instagramkonto nästa vecka och på hennes blogg ninasrader.se.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

30 July 2017

Hallå där Sandra Anderberg!

Sandra Anderberg är civilingenjör och tävlar i individuell voltige på landslagsnivå.

Nästa vecka är det din tur att sköta vårt Instagramkonto. Vad kan vi vänta oss då?

– Jag kommer befinna mig på EM i Ebreichsdorf i Österrike, så ni kommer få följa med mig under årets mest händelserika, spännande och roliga tävling!

 

Vad är egentligen voltige?

– Voltige är en relativt liten disciplin inom ridsporten och kan enklast beskrivas som gymnastik och dans på en galopperande hästrygg, där man har musik, dräkt och koreografi till musiken. Man blandar svåra gymnastiska övningar med rörelser till musiken och allt ska ske i takt och harmoni med hästen.

 

Hur fastnade du för voltige?
– Jag provade det på ett ridläger när jag var liten och fastnade för sporten direkt. Då jag även gick på gymnastik så kändes det som en självklar kombination. I dag tävlar jag på landslagsnivå sedan 2009 och jag försvarade nyligen mitt femte SM-guld i rad som senior.

 

Hur ser din hästsommar ut annars?

­– Jag har varit nere i Tyskland största delen av min sommar för träning och uppladdning inför EM då min ordinarie häst, Paula 219, står i Tyskland. Efter SM var jag även i Aachen på World Equestrian Festival. Då tävlingen i Aachen låg cirka två veckor innan EM kändes det som ett optimalt stopp innan finslipningen kunde påbörjas inför EM i Österrike.

 

Följ Sandra Anderberg på Hästsmarts Instagramkonto den här veckan.

Läs mer om Sandra och hennes passion i livet här: sandraanderberg.blogg.se.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners