26 August 2017

Högre kvalitet inom ridskolorna

På senare år har ridskolorna förbättrat sitt utbud och blivit mer lyhörda för elevernas behov.

I våras disputerade Gabriella Thorell med sin avhandling ”Framåt marsch!” Ridlärarrollen från dåtid till samtid med perspektiv på framtid”. I den beskriver hon en tydlig förändring av rollen – från att stallbacken helt och hållet präglades av militärisk disciplin till i dag då ridläraren behöver vara en nyfiken pedagog för att lyckas i sitt arbete.

Marknadsföring, kundnytta och pedagogik

I sin avhandling har hon bland annat djupintervjuat ridlärare som utbildat sig på 1960-talet och framåt. Flera av dem vittnar om att ridlärarrollen under en lång tid var auktoritär och att det inte förekom särskilt mycket dialog med eleverna. Inte förrän i början av 2000-talet förändrades förhållningssättet. Lågkonjunkturen innebar att färre sökte sig ridskolorna. För att fortsätta locka elever var en förändring nödvändig i form av ett ökat fokus på marknadsföring, kundnytta och pedagogik.

– Flera av de ridlärare jag intervjuat anser att förändringen har varit väldigt positiva. Ridskolorna har tvingats att förbättra sitt utbud och kvaliteten har ökat. I dag talar man mer än någonsin om coachning och individuella mål, säger Gabriella Thorell, som är huvudlärare i pedagogik vid Strömsholms ridskola och en av de ansvariga för att ta fram utbildningsmaterial för Svenska Ridsportförbundet.

Gabriella Thorell

Träffa Gabriella i Saabs monter

Under våren har hon rest runt till flera ridskolor i landet för att berätta om sina resultat. Hon har bland annat besökt skolor i Mälardalen, Västra Götaland och Värmland.

– Engagemanget har varit stort. Nästa steg för mig blir att revidera Svenska Ridsportförbundets bok På barns vis som ska fokusera på hur man som ledare och ridlärare kan skapa givande undervisning och lärande för ridsportens unga. Jag skissar också på nya forskningsprojekt tillsammans med mina tidigare handledare.

Vill du veta mer om Gabriella Thorells forskning? Besök Hästsmart i Saabs stora monter på Heden i Göteborg. Gabriella Thorell talar bland annat om hur ridlärarnas profession kan stärkas och hur ridskolan kan utvecklas till ett kunskaps- och resurscenter. När: Lördag kl.13.00.

 

Läs mer: Träffa Saab på EM»

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

26 August 2017

Klockrent SM-guld bra uppvärmning inför EM-debut

Att få komma till EM i Göteborg har länge varit Irma Karlssons mål. Nu gör hon debut i seniorlandslaget.

I juli tog 24-åriga Irma Karlsson och hennes Ida vd Bisschop hem sitt första SM-guld för seniorer i hoppning. De var felfria genom alla tre hoppningarna. Irma Karlsson har tidigare bland annat vunnit EM för unga ryttare, men det här var hennes första stora framgång som senior.

Hon började rida som sjuåring hemma i Bollnäs, första ponnyn hette Lovely och blev henne trogen i hela fem år.

– Jag minns att jag tidigt ville börja tävla, men att hela familjen höll tillbaka. De tyckte nog att jag var lite för ung. Jag fick vänta tills jag var tio år och då var jag med i fälttävlan.

Hon beskriver sig själv som envis och målmedveten. Och som väldigt självkritisk.

– Jag glömmer snabbt en seger och siktar alltid framåt.

 

Irma Karlsson och Ida vd Bisschop.
Irma Karlsson och Ida vd Bisschop.

U25 i hoppning

I EM kommer Irma Karlsson att tävla i U25-klassen. Hon ser fram emot en spännande vecka i Göteborg. Första tävlingsdagen är på torsdag då det blir 1,40-hoppning.

– Jag är jätteglad för att vi får chansen att vara med. Det har länge varit ett mål för mig att få komma till EM.

Hennes Ida vd Bisschop är ett nioårigt sto som ”går sin egen väg”. Ibland så pass mycket att hon kan vara svår att styra.

– Vi kanske är lite lika, säger Irma och skrattar. Men framför allt så är Ida extremt talangfull och smart. Hon tvekar aldrig när hon kommer fram till hindret.

Är Ida den bästa häst du haft?

– Inte ännu. Men hon har helt klart potential att bli det.

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

26 August 2017

Spectator Judging engagerar publiken

Med hjälp av den senaste tekniken och innovativa experter är poängsättning inte längre bara upp till domarna vid tävling, även publiken kan vara med och bedöma. Detta har företaget Black Horse One sett till genom appen Spectator Judging.

Ridsporten har alltid engagerat sin publik och sina fans men Daniel Göhlen, från företaget Black Horse One, tyckte att något saknades. Tillsammans med SAP, som är marknadsledande inom företagsapplikationer, kunde de efter gediget arbete presentera appen ”Spectator Judging”.

– Appen erbjuder arrangörerna ett helt nytt sätt att involvera och kommunicera med fansen, berättar Daniel Göhlen.

I appen får man som åskådare välja vilken show man besöker och vill poängsätta. Man kan även välja olika nivåer på hur man vill poängsätta efter hur kunnig man är inom ridsporten. Efteråt kan man jämföra publikens poäng med domarnas direkt i appen. Förutom att man som åskådare blir mer delaktig finns det också möjlighet att läsa på och lära sig mer om de olika tävlandena och deras hästar.

EM i Göteborg

I år har Black Horse One och Spectator Judging besökt bland annat Miami, Sydney, Ottawa, flera platser i Europa och inte minst FEI World Cup-finalen i Omaha.

– Jag tycker att det känns säkert att säga att några av världens mest kända shower använder appen för att erbjuda sin publik mer nöje, utbildning och spänning, säger Daniel.

Under EM i Göteborg kommer Daniel Göhlen och hans innovativa app att finnas på plats i Saabs monter på Heden. Det blir med all säkerhet inte sista gången vi hör ifrån honom.

– Vi arbetar med ett mycket spännande nytt projekt. Men detaljerna får ni vänta med, avslutar Daniel.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners