07 November 2017

Hallå där Norah Kohle!

( FOTO: Zandra Ahl Photography )

Norah Kohle driver företaget Häst i balans där hon erbjuder kurser i harmonisk hästhantering. Den här veckan tar hon över Hästsmarts Instagramkonto, följ henne där!

Berätta om dig själv och vad du gör. 
– Jag arbetar heltid med hästar. Jag brinner för att hitta ett gemensamt språk, en förståelse som fungerar som en brygga mellan häst och människa. Min resa inom kommunikation och psykologi började för 13 år sedan med en missförstådd ponny som inte ville veta av människor om han kunde slippa. Jag fick låta honom bli min lärare och insåg att jag behövde ändra min inställning och mitt bemötande mot hästar. Idag är han en glad pensionär och jag tackar honom för allt han lärt mig om tillit, respekt och kommunikation.

 

Norah Kohle driver företaget Häst i balans där hon erbjuder kurser i harmonisk hästhantering.
Foto: Zandra Ahl Photography

Hur började ditt hästintresse?
– Som de flesta andras; vid spiltorna på den lokala ridskolan. Där hängde jag i många år och provade på det mesta, innan ponnyn Conny, som jag berättade om här ovan, bockade in i mitt liv som min första egna häst.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Visionen har alltid varit att flytta till en egen gård och att importera en iberisk unghäst att utbilda från början. Båda dessa drömmar har slagit in i år så just nu lever jag faktiskt drömmen. En slitig, lerig, ansträngande dröm – men värt det alla dagar i veckan. Framåt är planen att utveckla gården till ett personligt litet hästcenter dit folk kan komma med sina hästar på kurs och träning.
Vad kommer du att dela med dig av på Hästsmarts Instagramkonto?
– Jag kommer att göra mitt bästa för att förmedla min filosofi och berätta om vad jag fokuserar på i mitt företag Häst i balans. Jag har även lite olika tips och övningar som följarna kan prova med sina egna hästar.

 

Följ Norah Kohle på Hästsmarts Instagramkonto den här veckan och på hennes blogg norahkohle.se.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

19 September 2017

”Ridningen har gjort mig rak och hårdhudad”

( FOTO: Janne Danielsson/SVT )

Hur har SVT:s nya programledare Carolina Neurath blivit så orädd? Det är tack vare ridningen, avslöjar hon.

Hon har ställt näringslivstoppar mot väggen, skrivit böcker och vunnit Stora journalistpriset. Och när Sveriges vassaste ekonomiskribent Carolina Neurath behövde en ny utmaning sadlade hon om till programledare i SVT:s nya morgonshow.

– Man lär sig att ta i, kämpa och inte definiera sig själv utifrån andra, och så tror jag att du blir rak och hårdhudad av att växa upp i stallet. Det är ju till exempel bevisat att hästtjejer oftare än andra blir chefer, säger hon i det senaste numret av tidningen Kupé.

Carolina Neurath säger även att som barn lära sig att hantera hingstar som väger ett par ton har gjort henne redo att som vuxen hantera finansvalpar.

Hon talar även varmt om gemenskapen i stallet och den tillåtande attityden mellan stallkompisarna.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

04 September 2017

Forskarens tips: Så får du hästen att dricka

Man kan leda hästen till vattnet, men inte tvinga den att dricka, brukar det heta. Och kanske finns det ett skäl till att ordspråket kommit till.

Föreställ dig. Du är på tävling på bortaplan, det är högsommar. Hästen svettas stora mängder. Du tänker att den måste dricka. Men den vägrar. Enligt forskaren Anna Lundberg vid SLU finns det dock knep för att få hästen att ta till sig av vätska.

I en intervju med tidningen Ridsport menar hon att det kan vara en god idé att göra vätskan attraktiv och igenkännbar. Ett sätt att prova skulle kunna vara att på hemmaplan träna på att dricka vatten som är smaksatt med äppeljuice. På så sätt tar man bort eventuella smakskillnader som kan göra att hästen vägrar dricka.

Forskaren betonar också två nyckelpunkter för att få hästen att dricka: lugn och ro och minskad stress.

Det finns också studier som visar att hästar föredrar att dricka ur en hink eller en behållare, gärna med så stor vattenspegel som möjligt.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners