24 July 2017

Hallå där Ebba Kierkegaard!

Ebba Kierkegaard, grundaren av ridappen Scopey, står på tur att sköta Hästsmarts Instagramkonto.

Vad kan följarna förvänta sig?

– Bilder från min vardag som förhoppningsvis är en normbrytande mix av den stereotypiska jolt-cola-drickande programmeraren i en svettig källare, den classy kvinnliga grundaren av startupföretag i storstan med rött läppstift och samtidigt den “hästtokiga tjejen” på vift ute på någon hästgård. Kanske en kombination av detta blir “hästsmart”.

Du utvecklar en del nyskapande projekt, bland annat appen Scopey, som gör att du kan bygga hoppbanor i mobilen. Tycker du att ridsporten behöver innovationer? 

– Bra fråga. Jag tycker att det är lockande med all teknisk utveckling samtidigt som det är lika lockande att följa KISS-regeln, “keep it simple, stupid”. Jag jobbade tidigare med tekniköverföring mellan branscher och det uppstår ofta intressanta möjligheter om man för ihop två till synes helt skilda saker. Det som behövs är framförallt en förmåga att hantera innovation, vilket också kallas innovationsledning, för att kunna driva utvecklingsarbete som skapar förutsättningar för att innovation uppstår och realiseras.

Lycka till med Instagramkontot!

– Tack så mycket.

Följ Ebba Kierkegaard Hästsmarts Instagramkonto den här veckan.

Vill du läsa mer om Ebba och hennes innovationer? Gå in på www.ebba.nu och följ arbetet med Scopey på www.scopeyapp.com.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

17 July 2017

Hallå där Ulrika Fåhraeus!

Ulrika Fåhraeus driver bloggen Ponnymamman.se och är först ut att sköta Hästsmarts Instagramkonto.

Hur väcktes ditt hästintresse?

– Jag hade häst som barn, en fullblodsvalack som jag red själv från nio års ålder, och gick även på ridskola. Tävling var det inte tal om, det kräver ju ett föräldraengagemang som inte var lika vanligt på den tiden, men hästarna har alltid stått mig nära. Efter ett långt uppehåll tog jag upp ridningen igen 1997.

 

När startade du din blogg?

– Jag är utbildad journalist och började skriva för hästmedia redan 2005. Sommaren 2013 startade jag en blogg på skoj, och den växte snabbt. Idag har jag Sveriges största ”vuxna” hästblogg med omkring 100 000 unika besökare i månaden.

 

Vad handlar bloggen om?
– Jag skriver om att vara tävlingsförälder och om livet i en hästfamilj. Jag skojar mycket, skriver vad jag tycker och tänker och är inte mycket för att hålla fasad. Jag tar också upp brännande frågor inom ridsporten och väjer inte för att driva debatt.

 

Hur ser din hästsommar ut?

– Framför allt handlar den om min dotters EM på Irland inom kort. Vi har även fler hästar hemma, en inackordering kommer ta hand om dem medan vi är borta.

 

Vad kan vi vänta oss av din Instagramvecka?

– Jag kommer lägga upp bilder från tävlandet och allting runt omkring det.

Följ Ulrika  FåhraeusHästsmarts Instagramkonto den här veckan.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

06 July 2017

Hittar sitt inre fokus på hästryggen

Till vardags jobbar Anna Brolén som logistik- och produktionschef på Saab. Fritiden tillbringar hon på hästryggen, antingen ute i skogen eller ett träningspass på ridbanan.

– Att åka till stallet och få rida ett pass efter intensiv dag på jobbet är ren friskvård, säger hon.

Anna Brolén red och tävlade som liten ponnytjej till 15-års ålder då hon slutade. Men efter ett långt uppehåll från hästryggen återupptog hon för åtta år sedan sin ridning då hon köpte sin drömhäst Mazetti, eller Mazze som han kallas. – Mazze var då en sexårig busig och viljestark unghäst och vi har utvecklats tillsammans från ruta ett. Vi känner varandra utan och innan, men varje dag är en ny dag och vi är båda individer med ambitioner och viljor som speglas i dagsformen.  Idag rider hon i snitt fem gånger per vecka och ser det som sitt sätt att koppla av från arbetet. – För att få ett så bra ridpass som möjligt måste jag vara hundra procent fokuserad på min uppgift; gå lugnt i stallgången, andas lugnt och hitta mitt inre fokus och stänga av allt mitt inre ”brus” som kan störa kommunikationen med Mazze. Han är oerhört lyhörd för min dagsform, mer än vad jag är för hans. Att åka till stallet efter intensiv dag på jobbet är ren friskvård.

Patrik Kittel Dressage Tour

Anna Brolén är också med i teamet för Patrik Kittel Dressage Tour, en innovativ clinic med dressyrryttaren Patrik Kittel, som Saab erbjuder tillsammans med Svenska Ridsportförbundet. Anna föreläser då om Saabs satsning i Ridsporten och om ledarskapet på Saab. – Målet är att synliggöra och öka intresset för Saab som arbetsgivare. Genom bland annat ledarskapsprogram för unga talanger, mentorskapsprogram och ledarutbildningar satsar Saab mycket på att få fram starka, uthålliga och framgångsrika ledare, som behövs för att utveckla medarbetare och leda och styra verksamheten, förklarar Anna Brolén.

Ridsporten formar ledare

Anna Brolén har jobbat som ledare i snart tio år, varav dryga två år på Saab, och är nu mentor i ett mentorskapsprogram som startats inom företaget. – Det är ett mycket bra sätt att coacha och utveckla nya ledare samt att skapa en ledarskapskultur i företaget. Ytterst tycker jag det finns en betydelsefull mening med att vara ledare på Saab och få vara med att påverka det Saab står för; att skydda människor och samhällen. Hon är övertygad om att hennes bakgrund som aktiv ryttare har lagt grunden till rollen som ledare. – Jag fick tidigt som ponnytjej lära mig ta ansvar, ha rutiner, vara tydlig, ta egna beslut, våga göra fel för att sen göra om och göra rätt. Idag måste jag vara lika lyhörd för mina medarbetare som för min häst, att vara situationsanpassad för individer och situationer är en förutsättning. Den förmågan tränar jag varje dag både på jobbet och med min häst, och det har stärkt mig i min kommunikation och tydlighet. Att sätta mål och ha en plan för önskat resultat är gemensamt.

 

Om Anna Brolén

Ålder: 45 år.

Yrke: Chef för Logistik och produktion på avdelningen Vehicle Systems inom affärsområdet Support and Services på Saab.

Favorithäst: ”Det är ju såklart min egen häst, Mazetti, som jag tränar och tävlar i dressyr med.” Mazze är min ledarskapscoach.

Fritidsintresse utöver hästar: ”Just nu renoveringsprojektet hemma, i övrigt mycket aktiviteter ute, löpning i skogen, kajakpaddling, mountainbike i den mån det hinns med….”

Innovation du saknar inom hästsporten: ”Mer tekniska hjälpmedel för oss amatör – och vardagsryttare som kan hjälpa oss att utvecklas tillsammans med hästen. Mycket av det vi gör handlar om en upplevelse och känsla och det är svårt att kommunicera en känsla. Det tränaren ser motsvarar inte alltid den känslan som ryttaren söker efter. Vad är rätt och vad är fel? Jag sitter till exempel lite snett i sadeln, men jag själv upplever att jag sitter rakt, för jag har alltid gjort det… När tränaren säger åt mig att sitta rakt, känns det som om jag sitter snett åt andra hållet.”

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners