04 September 2017

Forskarens tips: Så får du hästen att dricka

Man kan leda hästen till vattnet, men inte tvinga den att dricka, brukar det heta. Och kanske finns det ett skäl till att ordspråket kommit till.

Föreställ dig. Du är på tävling på bortaplan, det är högsommar. Hästen svettas stora mängder. Du tänker att den måste dricka. Men den vägrar. Enligt forskaren Anna Lundberg vid SLU finns det dock knep för att få hästen att ta till sig av vätska.

I en intervju med tidningen Ridsport menar hon att det kan vara en god idé att göra vätskan attraktiv och igenkännbar. Ett sätt att prova skulle kunna vara att på hemmaplan träna på att dricka vatten som är smaksatt med äppeljuice. På så sätt tar man bort eventuella smakskillnader som kan göra att hästen vägrar dricka.

Forskaren betonar också två nyckelpunkter för att få hästen att dricka: lugn och ro och minskad stress.

Det finns också studier som visar att hästar föredrar att dricka ur en hink eller en behållare, gärna med så stor vattenspegel som möjligt.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

04 September 2017

”Ledarskapsskolan” i stallet – unikt för Sverige?

Personer med bakgrund från stallmiljön vittnar ofta om att umgänget och görandet tillsammans bidrar till en stark gemenskap. Men är det här unikt för Sverige? Det verkar så.

Satsningen som gjordes på ridskolorna när militären inte längre hade användning av hästarna i slutet av 40-talet gav en tillgänglighet till ridskolor för flertalet. Den tillgängligheten är unik för Sverige. Det menar Lena Forsberg, Teknologie doktor i entreprenörskap och innovation, som även hon har en bakgrund från stallet.

– Den tillgänglighetsaspekten är viktigt att värna om, den utgör en viktig del i vår unika kontext av den svenska ridskolans framväxts betydelse och varför så många tjejer i Sverige går igenom denna “ledarskola”.

Vidare pratar hon om att stallet är en spännande miljö att värna om – men med det sagt inte helt problemfri.

– Det är viktigt att det sker inkluderingsinsatser så alla har möjlighet att ta del av miljön. Om den blir en exklusiv arena för endast överklassen, som det i många fall ser ut internationellt, tappar den sin unika dragningskraft, säger Forsberg.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

28 August 2017

Hallå där Johanna Grant!

Johanna Grant är bara 23 år men har redan arbetat med hopphästar i både Bulgarien och Tyskland. Den här veckan tar hon över Hästsmarts Instagramkonto, träffa henne där!

– Jag heter Johanna Grant är 23 år och har ridit sen jag var 8 år. Jag kommer ursprungligen från Kalmar men är nu, efter mina år utomlands, bosatt i Skåne. Jag skulle beskriva mig själv som en glad och sprallig människa som försöker se det positiva i allt.

Hur många egna hästar har du?
– Jag har fyra egna. Två stora hästar som är 4 och 7 år gamla. Jag har också två egenuppfödda ponnyer, den ena är 4 år och minstingen är bara 3 månader.

Vad kan följarna förvänta sig att se för bilder under din vecka?
– Jag kommer dela med mig av bilder från min vardag med hästarna. Det kan vara allt ifrån bilder i hagen till ridbilder. Det lär säkert bli en och annan bild på nyaste och sötaste tillskottet Nashville Predator, ponnyhingsten på 3 månader.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners