30 June 2017

”En liten hejarklack världen över vill se Scopey”

Med stor passion för hästar och teknik driver i dag Ebba Kierkegaard många innovativa och normbrytande projekt. Man kan kalla henne ”hästsmart”.

Första gången Ebba Kierkegaard ramlade av en häst var hon fem år gammal. För vissa är det så en hästfobi skapas. För hennes del var det bara startskottet på en – så här långt – livslång passion för hästar. I dag driver hon en liten uppfödning som tog sin början när en tidigare ridskolekompis, Annika Källse, överlät en av sina galopphästar efter avslutad karriär.

– Jag tog emot stoet Vodka Luge. Jag gillade utstrålningen och att hon hade tävlat i fem år på Täby med ett antal segrar. Hållbarhet och vinnarskalle var något att avla på, tänkte jag, säger Kierkegaard till Hästsmart.

Utöver uppfödningen brinner Kierkegaard även för teknik. Hon driver bland annat ett projekt som heter Scopey. Hon har alltid gillat tekniska utmaningar inom banhoppningen och ”finlir på en högre nivå”. Det här har inkuberat idén om ”Scopey” under flera år.

 

Ebba Kierkegaard och Laponia.

 

Vad det är? Kortfattat kan man säga att hon programmerar en app för att rita hoppbanor.

Det hela började som ett hemmabygge då Kierkegaard ville lära sig programmera tillsammans med sin pojkvän, som är spelutvecklare.

– Men nu när vi har fått en liten hejarklack världen över som vill se produkten i Appstore så är det en större utmaning att ta app-prototypen till en kommersiell produkt, med användarvänlighet, gränssnitt och allt som förväntas.

– Men, jag jobbar på det och det är väldigt givande att kombinera mina intressen och kunna fokusera på detta projekt nu.

Var med och startade Makertjej

Makertjej är ett annat initiativ som Ebba Kierkegaard ligger bakom och där hon är medgrundare.

Förhoppningen om att fler teknikintresserade kvinnor skulle ta plats inom makerrörelsen blev embryot till initiativet Makertjej. Det har ett tiotal medlemmar på Stockholm Makerspace kört på bland annat Teklafestival, en teknikfestival för tjejer mellan 11-18 år på initiativ från artisten Robyn i samarbete med KTH.

– Teklafestival har varit enormt kraftfullt i att bryta normer och få fler att identifiera sig som tekniskt intresserade och att utforska olika kreativa uttryck och skapa med hjälp av teknik.

2015 valde Vinnova att stödja olika initiativ inom makerrörelsen och Makertjej fick stöd i att starta upp ett nationellt nätverk.

– Sök på Makers of Sweden för att hitta ett makerspace nära dig, eller få hjälp att starta upp ett på din ort, uppmanar Kierkegaard.

 

Ebba Kierkegaard.

 

Tycker du att ridsporten behöver innovationer? 

– Bra fråga, jag tycker att det är lockande med all teknisk utveckling samtidigt som det är lika lockande att följa KISS-regeln, “keep it simple, stupid”. Jag jobbade tidigare med tekniköverföring mellan branscher och det uppstår ofta intressanta möjligheter om man för ihop två till synes helt skilda saker. Det som behövs är framförallt en förmåga att hantera innovation, vilket också kallas innovationsledning, för att kunna driva utvecklingsarbete som skapar förutsättningar för att innovation uppstår och realiseras.

“En normbrytande blandning”

Vidare menar hon att innovation inte behöver vara likställt med teknik. Det kan handla om samhällsnyttiga sociala innovationer eller eko-innovationer, exempelvis kring utmaningar som integration, psykisk hälsa, klimat och hållbar utveckling.

– På så sätt är det ju inte bara ridsporten som behöver innovation utan att även ridsporten kan bidra till innovation inom andra områden.

Spara

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

30 June 2017

Stalltjejer är framträdande i näringslivet – få vet om det

”Gå ihop och bli starka tillsammans”, det rådet ger Lena Forsberg, teknologie doktor Entreprenörskap och Innovation, till unga stalltjejer i dag.

Få känner till att kvinnor med bakgrund från stallmiljön i flera fall senare i livet hamnar i ledande positioner i näringslivet. Hur kommer det sig? Teknologie doktor i entreprenörskap och innovation Lena Forsberg tror sig veta varför.

– Ridsporten är fortfarande en osynlig arena. Bilden av att stallet ger tjejer tillgång till en träningsarena att på sina egna villkor tränas i företagsamhet och ledarskap borde få mer uppmärksamhet. Många som i dag vill skapa innovationshubbar bygger nya, här borde man använda redan befintliga arenor och ridskolor skulle vara utmärkta sådana, säger hon till Hästsmart.

Har du några råd till unga tjejer som flera gånger per dag tar sig till stallet och jobbar?

– Många, i sin iver att lära sig mer inom “hästkonsten”, riskerar bli lite ensammare idag tycker jag mig se. Eftersom det är ett stort ansvar med hästar är det viktigt ha ett fungerande socialt nät av människor runt sig. Så gå ihop och bli starka tillsammans är mitt fortsatta råd.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

30 June 2017

”Du tvingas hantera livets realiteter redan som ung”

Hur kommer det sig att unga stalltjejer ofta får framträdande roller i näringslivet senare i livet? Lena Forsberg, teknologie doktor Entreprenörskap och Innovation, har forskat på saken. 

Lena Forsbergs forskning inleddes med ett utforskande perspektiv om vad det betyder för unga tjejers identitetsprocess att ha stallmiljön och hästar som sitt fritidsintresse. Hon beskriver att under processens gång så började ett spännande mönster att framträda kring hur tjejerna agerade och beskrev sig själva – som visar sig stimulera ett driv hos dem själva och som gör att dessa vidgar sitt genusutrymme att vara tjej på under en ungdomstid när identitetsprocessen är som viktigast.

– Stallkulturen erbjuder en arena att från dag ett få träna sig i att agera, ta för sig och inta kritiska positioner du inte trodde du skulle hamna i, men som uppstår i ett stall, säger Lena Forsberg till Hästsmart.

“Tränar dig att lösa situationer”

Hon räknar upp en rad grejer som kan hända i ett stall som man kanske inte tänker sig att man som ung tjej annars behöver hantera, som att djur dör, vattenkoppor måste hanteras och hästar rymmer.

– Du tvingas hantera livets realiteter redan som ung. Du tränar dig i att lösa situationer som uppstår, du tar del av en kultur som kräver flit, hårt arbete och mod, och hästen kräver att du intar en tydlig förtroendeingivande position.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners