26 August 2017

Därför blir stalltjejer bra chefer

Karin Mattsson Weijber har bilden klar för sig –därför blir stalltjejer bra på ledande positioner.

  • Du träffar och samarbetar med människor i alla åldrar.
  • Du möter dina rädslor och kommer över dem.
  • Ditt ansvar för hästarna gäller alla dagar, året om även om du är trött eller vill göra något annat.
  • Du lär dig läsa och bemöta olika människor och olika hästar.
  • Du måste förtjäna hästens förtroende.
  • Vilken uppgift du än ställs inför är det ditt ansvar att fixa den.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

26 August 2017

Bästa tränartipset? Gå en kurs!

Bland det roligaste som finns är att se andra utvecklas. Det menar förre landslagskaptenen Janne Jönsson.

Janne Jönsson är en av Sveriges genom tiderna mest meriterade ryttare. Han blev bronsmedaljör i fälttävlan vid OS 1972. Han har också vunnit fem SM-guld. Efter den aktiva karriären har han varit lagledare och tränare för svenska landslaget. I dag är Janne Jönsson adjungerad professor i ridkonst vid Sveriges Lantbruksuniversitet och undervisar vid Strömsholm, Flyinge och Wången. Men han har också fortsatt som tränare och coach.

Vad är det viktigaste att tänka på för den som vill bli tränare?

– Att tänka mer på andra än på sig själv. Man måste tycka att det är roligt att se andra utvecklas.

Vad önskar du att du borde ha tagit reda på när du var 25 år?

– Jag önskar att jag hade tagit mig mer tid att lyssna på de äldre ryttarna som hade lång erfarenhet. När man är ung blir det lätt så att man mest pratar med andra i samma ålder.

Ditt bästa tips?

– Även om du är en duktig ryttare behöver du professionell utbildning om du ska bli tränare. Anmäl dig till någon av Svenska Ridsportförbundets spännande kurser. Du kommer inte att ångra dig.

Vill du veta mer om hur du blir en bra tränare? Besök Hästsmart i Saabs stora monter på Heden i Göteborg och lyssna på ett samtal mellan rutinerade Janne Jönsson och den unga tränaren Selma Claar. När: Söndag kl.10.00.

 

Foto: Strömsholm

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

26 August 2017

Högre kvalitet inom ridskolorna

På senare år har ridskolorna förbättrat sitt utbud och blivit mer lyhörda för elevernas behov.

I våras disputerade Gabriella Thorell med sin avhandling ”Framåt marsch!” Ridlärarrollen från dåtid till samtid med perspektiv på framtid”. I den beskriver hon en tydlig förändring av rollen – från att stallbacken helt och hållet präglades av militärisk disciplin till i dag då ridläraren behöver vara en nyfiken pedagog för att lyckas i sitt arbete.

Marknadsföring, kundnytta och pedagogik

I sin avhandling har hon bland annat djupintervjuat ridlärare som utbildat sig på 1960-talet och framåt. Flera av dem vittnar om att ridlärarrollen under en lång tid var auktoritär och att det inte förekom särskilt mycket dialog med eleverna. Inte förrän i början av 2000-talet förändrades förhållningssättet. Lågkonjunkturen innebar att färre sökte sig ridskolorna. För att fortsätta locka elever var en förändring nödvändig i form av ett ökat fokus på marknadsföring, kundnytta och pedagogik.

– Flera av de ridlärare jag intervjuat anser att förändringen har varit väldigt positiva. Ridskolorna har tvingats att förbättra sitt utbud och kvaliteten har ökat. I dag talar man mer än någonsin om coachning och individuella mål, säger Gabriella Thorell, som är huvudlärare i pedagogik vid Strömsholms ridskola och en av de ansvariga för att ta fram utbildningsmaterial för Svenska Ridsportförbundet.

Gabriella Thorell

Träffa Gabriella i Saabs monter

Under våren har hon rest runt till flera ridskolor i landet för att berätta om sina resultat. Hon har bland annat besökt skolor i Mälardalen, Västra Götaland och Värmland.

– Engagemanget har varit stort. Nästa steg för mig blir att revidera Svenska Ridsportförbundets bok På barns vis som ska fokusera på hur man som ledare och ridlärare kan skapa givande undervisning och lärande för ridsportens unga. Jag skissar också på nya forskningsprojekt tillsammans med mina tidigare handledare.

Vill du veta mer om Gabriella Thorells forskning? Besök Hästsmart i Saabs stora monter på Heden i Göteborg. Gabriella Thorell talar bland annat om hur ridlärarnas profession kan stärkas och hur ridskolan kan utvecklas till ett kunskaps- och resurscenter. När: Lördag kl.13.00.

 

Läs mer: Träffa Saab på EM»

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners