16 February 2018

Besök Saab och Hästsmart under Gothenburg Horse Show

( FOTO: Natalie Greppi )

Mellan den 20 och 25 februari råder hästfeber i Göteborg när Gothenburg Horse Show går av stapeln. Saab finns på plats med ny innovativ teknik för hästbranschen.

Den mekaniska hästen Rock on Robin.
Den mekaniska hästen Rock on Robin.

I montern, som Saab har tillsammans med Riksanläggningarna Strömsholm, Flyinge och Wången, kommer fokus att vara klassisk utbildning med ny teknik. Besökare kan bland annat testa sin sits och balans på en mekanisk häst som går under namnet ”Rock on Robin”.

– Det finns bara tre av den här sortens mekaniska hästar i världen och vi har en på plats, säger Kristina Berggren, projektledare för Ridsportens Innovationer, som är ett långsiktigt projekt för att öka innovationskraften inom ridsporten.

Sensorer i stigbyglarna

Den mekaniska hästen har vikter både fram och bak och när man sätter sig på den så gäller det att kunna hitta balansen i lätt sits utan att störa hästens balans, dra i tygeln eller knipa med knäna. På plats finns också hippologstudenter som kan instruera och tipsa.
– Vi kombinerar detta med ett tekniskt moment som innebär att vi satt sensorer i stigbygeln som gör det möjligt att direkt på plats få veta hur man fördelar vikten mellan stigbyglarna, säger Kristina Berggren.

Innovationsforum för ökad innovationskraft

På Gothenburg Horse Show går också startskottet för ett Innovationsforum som samlar olika aktörer inom hästsport, allt från försäkringsbolag och entreprenörer till ryttare. Tanken är att forumet ska fungera som ett nätverk för att öka innovationskraften inom ridsporten.

Följ oss på Instagram

Utöver detta kommer kända ridsportprofiler finnas på plats i Saabs monter, liksom Agrias ponnyklubb, Videquus, som erbjuder smarta övervakningskameror för hästar och Equilab», som tagit fram en träningsapp för hästar.
Håll utkik efter exakt schema och tidpunkter på Hästsmarts Instagramkonto».

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

12 February 2018

Patrik Kittel Dressage Tour rider vidare

( FOTO: Pierre Andersson )

Under 2017 åkte OS-ryttaren Patrik Kittel på Sverigeturné med en interaktiv clinic där han delar med sig av knepen som gör dig till en bättre och mer lyhörd ryttare. Gensvaret på Patrik Kitttel Dressage Tour var stort och biljetterna sålde slut fort. Nu har en uppföljande säsong tagit vid där steg 1 slutade.

Andra steget är medelsvår nivå där Patrik Kittel utvecklar det han pratade om på steg 1.

– Han introducerar bland annat galoppombyten och vi kommer också utveckla interaktiviteten med instagramflöde och avstämningsfrågor, säger Selma Claar, projektledare för Patrik Kittel Dressage Tour.

Selma Claar, projektledare för Patrik Kittel Dressage Tour.

Interaktiv helkväll

Konceptet är annars detsamma – en undervisande och underhållande helkväll som är interaktiv med publiken. Via hemsidan kan du redan i förväg se Patrik Kittels nya och gamla utbildningsfilmer, testa din kunskap och ställa dina frågor i förväg. När du bänkar dig på läktaren har du med dig mobil eller surfplatta för att i realtid kunna interagera med både Patrik och övriga publiken.

 

Patrik Kittel
Patrik Kittel. Foto: Pierre Andersson

– Till varje steg släpps sex utbildningsfilmer och om man missat förra årets Dreassage Tour kan man titta på både de gamla och nya utbildningssfilmerna för att komma ikapp. Varje film avslutas också med ett quiz, säger Selma Claar.

 

För fler avsnitt, besök Hästsmart på YouTube

Tre tillfällen i vår

Första tillfället för Patrik Kittel Dressage Tour steg 2 gick av stapeln den 11 februari i Stockholm på Djursholms Ridklubb. Touren fortsätter sedan till Umeå den 17 mars och Göteborg den 6 maj. Totalt kommer Patrik Kittel Dressage Tour pågå under fyra säsonger, på fyra olika nivåer, där det sista steget heter Grand Prix efter Patrik Kittels måtto att alla kan rida Grand Prix.

 

Felicia Grimmenhag på Tarot E och Carolin Rutberg på Mirage var två av de medverkande ekipagen när Dressage Tour besökte Djursholms Ridklubb.
Felicia Grimmenhag på Tarot E och Carolin Rutberg på Mirage var två av de medverkande ekipagen när Patrik Kittel Dressage Tour besökte Djursholms Ridklubb. Foto: Pierre Andersson
Carolin Rutberg och Mirage.
Carolin Rutberg och Mirage.

Ungdomsdag på förmiddagen

Nytt för i år är att touren arrangerar en ungdomsdag på förmiddagen innan själva clinicen. Där samlar man alla unga som anmält sig och som är mellan 13 och 20 år. De får delta i olika workshops om allt från hållbara ryttare till hästens naturliga liv. Förmiddagen avslutas sedan med att en senior ryttare berättar om sin resa från ridskoleelev till proffslivet. Det kommer även arrangeras meet-and-greet med Patrik Kittel.

 

Dressyrryttaren Mads Hendeliowitz var på plats och berättade om sin väg till framgång.
Dressyrryttaren Mads Hendeliowitz var på plats i Djursholm och berättade om sin väg till framgång.

Intresset för Patrik Kittel Dressage Tour är stort och responsen efteråt positiv:
– Vi har haft fullsatt på alla clinics hittills och besökarna har varit mycket nöjda, säger Selma Claar.

Anmäl dig till Patrik Kittel Dressage Tour här»

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

21 December 2017

“Stallet har lärt mig vara modig i situationer som kräver det”

Ellen Molin, Head of Business Area Support and Services på Saab, började rida som 9-åring vilket har gett henne erfarenheter hon har stor nytta av i sitt nuvarande arbete.

– Det jag har lärt mig i stallet är framförallt samarbete och kompromiss. Du lär dig ledarskap i stallet genom att du tar ansvar och måste lära dig impulskontroll vilket jag tror är väldigt bra ur en ledarskapssynvinkel, säger hon.

 

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners