23 May 2018

Årets innovatör – första finalisterna utsedda

Nu är den första finalisten, som blev två i och med att de delar sin plats, i tävlingen “Årets innovatör” inom ridsporten utsedd. Att de båda innovatörerna delar finalplatsen beror på att idéerna – som handlar om hästens välbefinnande – har beröringspunkter med varandra.

Utvecklingscentrumet för ridsporten, Ridsportens Innovationer, kommer under 2018 att utse Årets innovatör inom ridsporten. Juryn bestående av Saab (representerat av Stefan de Flon), projektledare för Ridsportens Innovationer (Madeleine Malmsten och Ricky Strandberg), Ridskolan Strömsholm (Karin Morgan), Hippson (Johan Sjögren) och dressyrryttaren Malin Rinné har nu utsett den första av fyra finalister.

Första finalplatsen är delad och går till Simon Sparw samt Kristina Cedrins. De har skissat fram varsin innovationsidé som underlättar för hästägaren och förbättrar hästens välbefinnande, samtidigt som den är bra för miljön. Av IP-skäl (intellectual property, alltså immaterialrätt) kan vi dock inte berätta exakt vad det handlar om för innovationer just nu…

Programmerare med många utvecklingsidéer

Hej Simon Sparw – grattis till en av finalplatserna! Kan du berätta lite kort om vem du är?
– Jag arbetar som programmerare och projektledare inom fastighetsteknik, där vi hjälper våra kunder att sänka sin energiförbrukning. Min tjej har hållit på med hästar hela livet och det är på den vägen mitt hästintresse har väckts.

Simon Sparw
Simon Sparw.

Vad kan du berätta om din innovationsidé?
– Det är någonting det finns ett stort behov av, samtidigt som det löser ett problem. I dag finns alternativa lösningar på marknaden, men min produkt har ett så kallat off-grid-system som gör produkten portabel. Detta så att man kan flytta den vart som helst. Produkten ger mindre miljöpåverkan eftersom den producerar sin egen energi. Jag kan avslöja att den har med hästens välbefinnande att göra.

Har du fler idéer på gång?
– Ja, det här projektet är bara en av de idéer jag har på lager. Jag älskar att skapa och har gjort det ända sedan jag var liten, det är det intresset som har lett mig in i mitt yrke. Det här med innovationer är något jag tycker är jätteroligt.

Hur tycker du att ridsporten ligger till på innovationsfronten?
– Jag som är i en annan bransch, som är väldigt teknikinriktad, kan tycka att det står lite still vad gäller innovationer inom ridsporten. Det finns mycket att utveckla, tekniken kan hjälpa till både med att underlätta vardagen i stallet och med att spara energi. Varje gång jag går förbi en gödselstack man inte utvinner värmen ur blir jag lite ledsen.

Bygger egen hästgård med smarta lösningar

Hej Kristina Cedrins – grattis till en av finalplatserna! Vem är du?
– Jag arbetar som affärsutvecklare på ett fastighetsbolag, där jag jobbar med framtidsanalys och innovation inom framför allt stadsbyggnad.

Kristina Cedrin
Kristina Cedrin.

– I grunden är jag arkitekt. Jag är uppvuxen med hästar och ville bli arkitekt redan som liten, så jag har ritat många hästgårdar… I dag har jag en egen häst som jag tränar och tävlar på hobbynivå.

Vad kan du berätta om din innovationsidé?
– Jag har hittat en lösning som förenklar vardagen för ryttare, både med egen gård och som står i inackorderingsstall. Idén är lösningen på ett problem som i dag innebär stor oro för hästägare, särskilt under vintertid. Problemet orsakar även hästar mycket lidande.
– Ska man tillämpa de lösningar som finns på marknaden i dag är de både dyra och komplicerade, min lösning bidrar med lugn och smidighet i vardagen.

Är innovationer något som intresserar dig?
– Det intresserar mig väldigt mycket och är något jag jobbar med till vardags. Just de ridsportorienterade lösningarna skulle jag gärna vilja arbeta mer med. Vi håller just nu på att bygga en egen hästgård där jag har tänkt bygga in massor av smarta lösningar som jag har sett saknas.
– Fastigheterna för hästar och ridsport är ofta väldigt underutvecklade. Det finns många sätt att både spara pengar och att göra arbetet smidigare på. Innovationer intresserar mig som sagt väldigt mycket – det är lite därför jag känner att jag behöver bygga en egen hästgård!

Hur tycker du att ridsporten ligger till vad gäller innovationer?
– Väldigt, väldigt långt tillbaka. Tittar man på hur fastigheter ser ut så skulle stallägarna, för en väldigt liten investering, kunna tjäna mycket pengar och samtidigt spara mycket energi. Vad gäller ridsportutrustning ligger den på liknande nivå som i andra sporter. Men jag tycker inte att det kommer några bra innovationer från Sverige.

Du är väl med i tävlingen?

Ytterligare tre finalister kommer att utses innan tävlingen avgörs under Sweden International Horse Show i slutet av året.
Anmälningsformuläret hittar du här»
Har du frågor om tävlingen, mejla info@hippson.se så hjälper de dig!

Läs mer: Bli “Årets innovatör” inom ridsporten – ta chansen med din idé!

Ridsportens Innovationer

Ridsportens Innovationer har som övergripande mål att på ett konkret och praktiskt sätt samla, utvärdera och driva utveckling av innovativa produkter, metoder och tjänster som är till stor nytta för ridsportens många aktiva. Initiativtagare är Saab och Svenska Ridsportförbundet som driver Ridsportens Innovationer tillsammans med Riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

21 May 2018

Saab International Grand Prix Dressage – mer än en dressyrtävling

( FOTO: Claes Jakobsson )

I höst samlas världseliten i dressyr i Skåne för Saab International Grand Prix Dressage Flyinge. Men eventet är mer än en dressyrtävling.

– Det ska vara som en mötesplats för dressyren, säger tävlingsledaren Cicci Rätz.

Mellan den 27 och 30 september arrangeras Saab International Grand Prix Dressage Flyinge. Det är en renodlad dressyrtävling med klasser för såväl Grand Prix-ryttare som ungdomsryttare. Eventet är en del av Saabs satsning på svensk dressyr.

En som verkligen ser fram emot Saab International Grand Prix Dressage Flyinge är vår svenska storstjärna Therese Nilshagen.

– Jag känner mig väldigt taggad och det ska bli roligt att tävla på Flyinge för första gången, säger hon.

Therese Nilshagen. Foto: Jessica Bergström/Svenska ridsportförbundet

Therese Nilshagens främsta merit är fjärdeplatsen på EM i Göteborg 2017. Då blev hon positivt överraskad över att hon fick hemmapublikens helhjärtade stöd, trots att hon bott i Tyskland sedan 2004. Nu ser hon fram emot att träffa den svenska publiken igen – och det är hon inte ensam om:

– Sverige är känt för att ha en väldigt kunnig och engagerad publik. Jag hör ofta från tyska kolleger att det är hög stämning på svenska tävlingar och att publiken är bra. När jag känner stödet från publiken vill jag gärna ge tillbaka något till dem – då blir man ännu mer taggad, säger Therese Nilshagen.

Programmet på Saab International Grand Prix Dressage innehåller utöver tävlingarna även clinics och miniföreläsningar.

– Det ska vara som en mötesplats för dressyren, säger Cicci Rätz, som är tävlingsledare tillsammans med Christina Klingspor.

Redan nu är det klart att både gamle OS-mästaren Klaus Balkenhol och Therese Nilshagen ska hålla clinics i Flyinge.

– Jag är sällan i Sverige, så jag vill gärna göra något extra när jag får chansen. Känns kul om man kan inspirera ryttare och tränare, säger Therese Nilshagen.

Ämnena på föreläsningarna rör sig kring de kärnvärden som finns i Saabs satsning Dressage Take Off, berättar Cicci Rätz.

– Det handlar bland annat om kost, hälsa och innovation, säger hon.

Cicci Rätz säger också att ett stort fokus ligger på att lyfta fram de yngre ryttarna.

– Jag hoppas att det blir en bra tävling som uppskattas av ryttarna och att det blir ett återkommande evenemang, säger hon.

 

Läs mer: Saab International Grand Prix Dressage Flyinge

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

30 April 2018

Sveriges smartaste ridhus – ett testlab i verklig miljö

( FOTO: Lotta Gyllensten )

Det är full fart på projekten inom Ridsportens Innovationer. Sveriges smartaste ridhus är nu uppkopplat och senare i år utses Årets Innovatör tillsammans med Hippson.

Ridsportens Innovationer är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Ridsportförbundet, Saab och hästsportens riksanläggningar – Ridskolan Strömsholm och Flyinge. ­­Målet är att öka innovationskraften inom svensk ridsport genom att samla, utvärdera och driva utveckling av innovativa produkter, metoder och tjänster som är till stor nytta för ridsportens aktiva.

– Nytt för i år är att vi startat upp vårt innovationskluster där även andra aktörer inom branschen ingår, berättar Kristina Berggren, en av två projektledare för Ridsportens Innovationer.

Årets innovatör inom ridsport

Bland annat startar man upp en innovationstävling som ska utse Årets Innovatör inom ridsporten.

– Vinsten i tävlingen är att det aktuella projektet eller individen får sex månaders stöd i utvecklingen av sin produkt/idé, med de resurser som finns tillgängliga inom ramen för Ridsportens Innovationer. Ett värde som uppgår till 50 000 kronor. Dessutom får vinnaren annonsutrymme i Hippsons kanaler till ett värde av 50 000 kronor, berättar Kristina Berggren.

Tävlingen startade den 9 mars och kommer att pågå fram till Sweden International Horse Show 2018, där fyra finalister gör upp om slutvinsten. Finalisterna kommer att utses kontinuerligt under året, den första publiceras redan i maj.

Sveriges smartaste ridhus

En annan nyhet är startskottet för Sveriges smartaste ridhus. Det handlar om att kunna testa innovationer inom ridsporten i verklig miljö.

– Det brukar annars vara en utmaning när man ska testa sportrelaterade produkter överlag, men nu ser vi till att ha tillgång till en mängd ryttare och hästar på olika nivåer som kan testa innovationer i verklig miljö, både på Flyinge och Strömsholm, säger Madeleine Malmsten, som också är projektledare för Ridsportens Innovationer med extra ansvar för Sveriges smartaste Ridhus.

Stora ridhuset i Flyinge uppkopplat

Härom veckan kopplades det stora ridhuset i Flyinge upp. Sensorer anslutna till en server som går under namnet Ada ska till en början mäta inomhusmiljö och närvaro i ridhuset. Förhoppningen är att bland annat hitta samband med under vilka förutsättningar hästar och ryttare presterar som bäst, men även hur hästen ska tränas ur ett hållbarhetsperspektiv.
Fler sensorer för olika typer av mätningar kommer att sättas in under året.

Öppen innovation

– All data vi samlar in finns sedan tillgänglig för nästkommande projekt. Ridhuset bygger på öppen innovation där data och testresultat delas med övriga som deltar i projektet, säger Madeleine Malmsten.

Om du har en innovationsidé som du vill testa i Sveriges smartaste ridhus. Gå in och anmäl ditt intresse här»

Hästsmart

Fler inlägg från Hästsmart

Samarbetspartners